Nu exista Craciun fara racituri. Reteta de piftie e usor de preparat si insufleteste mesele tuturor de Sarbatori. Pentru a face piftie, ai nevoie in primul rand de picioare de porc si de cativa catei de usturoi. Acestea sunt alimentele de baza in aceasta reteta.
– 2 picioare de porc;
– 4 catei de usturoi;
– o telina;
– un morcov mediu;
– un pastarnac;
– un rasol de porc;
– sare si piper, dupa gust.
1. Fierbe carnea de porc impreuna cu piperul si legumele alese. Amesteca aceasta supa speciala cu usturoiul pisat. Toarna usturoiul incetul cu incetul peste bucatelele de carne dezosata.
2. Pune apoi supa in frigider si las-o pana devine gelatinoasa.
Ponturi: Pentru a se inchega singura (adica fara sa folosesti gelatina din comert) e bine sa pui cat mai multe oase de porc.
E bine sa adaugi si putin mai multa carne macra, astfel incat piftia sa aiba aroma de porc, conform agromedia.ro.
De asemenea, in timpul fierberii superi care va deveni racitura, e bine sa indepartezi spuma care se formeaza deasupra. Poti sa arunci apa dupa ce incepe sa fierbi si sa o inlocuiesti cu alta, pana cand va avea un continut dens, consistent.
E bine sa arunci prima apa in care fierbe carnea pentru ca in ea iese sangele din carne. Dupa ce ai dat la o parte spuma, e bine sa adaugi in oala legumele treptat, impreuna cu cateva boabe de piper. Racitura va avea un gust mai bun daca pui piperul intreg, nu macinat. Timpul de fierbere difera de la reteta la reteta. In cazul acesteia, sa te astepti sa tii pe foc piftia in jur de doua ora sau chiar trei.
Este indicat sa desprinzi carnea de pe oase cand aceasta se fierbe. Legumele, de asemenea, trebuie sa le pui pe fundul vasului, tocate in functie de preferinte.
Un alt pont verificat este sa nu pui usturoiul tocat musai cand racitura fierbe. E bine sa il adaugi la final, cand supica s-a mai racit nitel.
Reteta de piftie se poate face si cu urechi de porc (au un gust senzational).
Acest articol a fost actualizat la: 19 decembrie 2020 16:14