Rețete

Rețete de Paști: cozonac preparat la mașina de pâine

Zilele de Paște se apropie mai repede ca oricând, iar gospodinele din toată țara se pregătesc intens. Bucătăriile miros a cozonaci de toate mărimile și a rețete de drob. Fiecare gătește ce se mănâncă în familia sa. Astăzi vom vorbi despre cozonac preparat la mașina de pâine.

Rețete de Paști: cozonac făcut la mașina de pâine

Pentru acele persoane care nu au chef sau nu știu să frământe cozonaci, există o variantă mai ușoară. Se poate mânca și un cozonac preparat la mașina de făcut pâine. Cine a zis că o prăjitură trebuie gătită cu sudoarea frunții? Uneori lucrurile se pot face mai rapid, mai ușor și pentru rezultate la fel de delicioase.

Cozonacul făcut la mașina de pâine va avea o formă mai ciudată, dar asta nu îi scade din gust și savoare. Popularitatea îi vine din faptul că nu necesită frământare. Pe deasupra putem pune fructe glasate, iar cei mici vor fi cuceriți.

Ingrediente:

  • 350 g făină albă tip 000
  • 150 ml lapte călduț
  • 4 gălbenușuri
  • 7 g drojdie uscată sau 25 g proaspătă
  • 75 g zahăr
  • 5 g sare
  • 1 linguriță extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat bourbon
  • coaja rasă de la ½ de lămâie
  • 75 g unt topit (cu min. 80% grăsime)
  • 25 ml ulei
  • 100 g stafide puse la înmuiat în 100 ml suc de portocale + 1 lingură rom STROH sau similar + un pic de coajă rasă de portocală
  • 150 g mix de rahat colorat + coajă de portocală confiate + cireșe glasate
În plus:
  • 1 gălbenuș frecat cu 1 lingură de lapte și un praf de sare (pentru uns cozonacul)
Pentru glazură:
  • 150 g zahăr pudră
  • 30 ml suc de lămâie
  • un pic de vanilie
  • sau 200 g ciocolată amăruie topită
  • fructe confiate (glasate): coji de portocală,cireșe etc

Mod de preparare:

Se separă cele 4 gălbenușuri, se topește untul, se amestecă cu uleiul, se încălzește puțin laptele. Se pregătesc coaja rasă de lămâie, extractul de vanilie, drojdia și sarea. Se pun într-un castron laptele, drojdia, 350 g făină. Se amestecă puțin și apoi se lasă 10 minute.

Se adaugă zahărul, vanilia, coaja de lămâie, untul uleiul gălbenușurile. Se amestecă bine totul. Se toarnă în cuva mașinii de pâine. Peste stratul de lichid se pune restul de făină, iar deasupra se presară sarea.

Se închide capacul și se selectează programul Dough care durează 1h 30 min. Astfel aluatul va avea parte de frământare și de dospire. Nu se deschide capacul înainte ca programul să se fi terminat.

Umplutură cozonac preparat la mașina de pâine

Pentru umplutură se începe prin a pune la înmuiat stafidele cu o oră, două în avans. Se folosește un mix de suc de portocale proaspăt stors, coajă de portocale, două linguri de rom. Se taie rahatul în cubulețe mici de 1 cm, se toacă mărunt coaja confiată de portocale și se taie cireșele glasate în două.

Se scurg bine stafidele de suc și se pun în aluat. Se adaugă rahatul și cireșele glasate. Se închide capacul mașinii de pâine și se pornește programul Dough pentru încă 3 minute. Apoi se selectează alt program, Yogurt pentru a dospi un cozonac preparat la mașina de pâine. Se va selecta pe timer 1h 30 minute.

Se unge cozonacul obținut cu un gălbenuș frecat cu lapte și praf de sare. Se închide iar capacul mașinii de pâine și se selectează gradul maxim de rumenire, adică Bake pentru a coace aluatul. Va dura o oră. Se scoate cozonacul din aparat cu o mănusă de silicon și se lasă la răcit.

Glazură cozonac preparat la mașina de pâine

Pentru glazură se pune într-un castron 150 g de zahăr pudră, puțin zahăr vanilat și 50 ml de suc de lămâie proaspăt stors. Se amestecă totul cu mixerul până se lichefiază moderat. Glazura albă trebuie să curgă, dar să nu fie groasă.

Se glasează cozonacul cu o lingură  si se toarnă glazura într-un singur strat. Se adaugă cireșele glasate și cojile confiate de portocală după imaginația fiecăruia. Această rețetă este pentru un cozonac preparat la mașina de pâine.

Poftă bună!

Share
Scris de
Oana Pauna