Rețete
Rețete de Paști: plăcintă cu spanac și ou
Vine Paștele și ne pregătim cum putem. Dacă până acum căutam rețete de mâncare, acum ar fi bine să gătim și o rețetă de prăjitură: plăcintă cu spanac și ou.
Rețete de Paști: plăcintă cu spanac și ou
Plăcinta cu spanac și ou se mai numește și Torta Pasqualina. Este specifică bucătăriei regiunii Liguria din zona de nord-vest a Italiei. Această prăjitură se prepară în special de sărbătorile pascale.
Ingrediente:
Aluat
- 300 – 325 g făină
- 15 g ulei de măsline
- 170 ml apă rece
- 1 linguriță rasă sare
Umplutură de spanac
- 450 g spanac opărit
- 250 g ricotta/urdă de vacă
- 1 ou mediu
- 80 g brânză pecorino/parmezan
- 3 ouă medii
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 cățel de usturoi
- sare
- piper
- 2-3 linguri ulei de măsline (pentru uns foile)
Mod de preparare:
Se dizolvă sarea în apă. Se cerne făina într-un vas încăpător. Se adaugă apa și uleiul în centru, apoi se frământă pentru a obține un aluat elastic. Se învelește aluatul în folie de plastic alimentară și se pune în frigider pentru 30-35 minute.
Umplutură plăcintă cu spanac și ou
Pentru umplutura de spanac se umple o oală cu apă, apoi se pune o linguriță cu sare, apoi se pune la fiert la foc mediu. Când se pune apa să fiarbă, se adaugă spanacul și se opărește pentru un minut. Se scoate spanacul din oală și se scurge bine.
Se pune o lingură de ulei de măsline într-o tigaie antiaderentă, se adaugă cățelul de usturoi curățat și ușor zdrobit. După un minut se elimina usturoiul și se adaugă spanacul.
Se sotează pentru 2-3 minute la foc mediu. Se stinge focul și se pune în sită pentru a se răci și scurge. Odată răcit, se toacă mărunt și se pune într-un vas. Se adaugă ricotta scursă, oul, sare și piper, pecorino ras.
Se amestecă bine până se obține o consistență omogenă. Se scoate aluatul de la frigider și se împarte în patru bucăți egale. Se întinde aluatul pe o masă pudrata de făină pe o foaie subțire de cca 2 mm grosime.
Se tapetează forma cu ulei și făină, apoi se adaugă prima foaie de aluat. Marginile foii trebuie să treacă de pereții formei. Se unde prima foaie uniform, cu ulei de măsline și se adaugă foaie de aluat.
Se adaugă umplutura de spanac și se nivelează bine. Se fac trei găuri în umplutură și se adaugă cele 3 ouă crude. Se acoperă umplutura cu altă foaie de aluat. Se unge cu ulei de măsline și se adaugă ultima foaie.
Se taie aluatul aflat în exces, se strânge cu marginile celor 4 foi de aluat. Se unge plăcinta cu ulei de măsline și se înțeapă cu grijă, din loc în loc.
Se coace plăcinta cu spanac în cuptor la 180 grade Celsius pentru 45-50 minute. Se scoate plăcinta din cuptor și se răcește pentru 4-5 minute, apoi se scoate din formă și se pune pe un grătar.
O plăcintă cu spanac și ou se servește caldă sau rece.
Poftă bună!