Rețete

Ziua Baclavalei, regina deserturilor turcești. Cea mai bună rețetă de baclava

Pe 17 noiembrie se sărbătorește Ziua Baclavalei, un deliciu considerat regina deserturilor turcești. Este una dintre cele mai cunoscute prăjituri ale Orientului. Pentru cine nu știe, baclavaua este considerată prăjitura națională în Grecia, Turcia, Bulgaria, dar se regăsește în toate bucătăriile din Balcani, în Orientul Mijlociu și în țările din Maghreb.

Baclavaua – regina deserturilor turcești

Baclavaua este fără dar și poate regina deserturilor turcești. Este o prăjitură foarte apreciată care poate fi consumată și în perioada postului. Conțin nucă, scorțișoară și vanilie, dar elementul esențial care dă gustul acestei prăjituri este mierea.

Este un desert accesibil oricui, iar rețeta variază în funcție de regiunea în care se face. Desertul poate fi consumat fie cald, fie rece, însă este bine să fie însoţit de limonadă sau de diverse sortimente de vinuri.

Cea mai bună rețetă de baclava

Ai nevoie de: 1 pachet foi de plăcintă
150 g margarină
250 g miez de nucă
1 linguriță scorţișoară
250 g miere
300 ml apă
200 g zahăr
1 linguriță esenţă de vanilie
1 linguriță esenţă rom

Cum se prepară

Se începe prin împărțirea foilor în trei parţi egale, apoi se macină nucile și se amestecă cu scorţișoară. Se topește margarina până devine lichidă.

În tava de copt se pune o primă foaie de plăcintă, se unge cu margarină, se pune următoarea foaie, se unge și tot așa până se termină prima treime de foi. Se pune jumătate din cantitatea de nuci amestecată cu scorţișoară. Se așează peste nuci a doua treime de foi și se repetă operaţiunea de ungere făcută anterior. Se presară a doua jumătate de nuci măcinate și se acoperă cu ultima treime de foi unse.

Se acoperă tava ca să nu se usuce foile și se dă la frigider 30-45 de minute. Se aprinde cuptorul, se scoate tava de la frigider și se porţionează baclavalele în forma de romb sau pătrate, după preferinţă. Se dă la cuptor 25 de minute, până se rumenește.

Între timp, la foc mic, se fierbe un sirop din apă și zahăr. După ce au fiert, se adaugă mierea, se mai dă un clocot, iar la final se adaugă esenţele. Se toarnă siropul fierbinte peste baclavaua abia scoasă din cuptor.

Se lasă să se răcească, iar când a ajuns la temperatura camerei se dă la rece.

Share
Scris de
Emanuela Ursu

Acest site foloseste cookies.

Read More