Connect with us
Foto: https://sfatulparintilor.ro

Știri

Marțea Mare 2020 – Săptămâna patimilor. Interzis astăzi

Ne află în săptămâna Patimilor sau Săptămâna Luminată. Ce se face și ce nu în Marțea Mare, în articolul de mai jos.

Marțea Mare 2020 – Săptămâna patimilor. Interzis astăzi

A doua zi din Săptămâna Luminată se mai numește Marțea Albă. În această zi bărbații trebuie să își termine toate muncile câmpului, apoi să își ajute nevestele în gospodărie. Nu se mănâncă mâncăruri care conțin oțet.

Ce se face în Marțea Mare

În timpul celei de-a doua zi din această săptămâna se poate aspira, da cu mătura, se spală geamuri și se fac treburile grele din curte și grădină. Această zi este ultima zi în care bărbații mai pot lucra la câmp sau în care se mai poate spăla și călca.

Din această zi încolo bărbații trebuie să stea în casă și să își ajute soțiile. Femeile din cele mai multe zone rurale obișnuiesc să dea de pomană în această zi Pasca rămasă de la Paște și vin roșu.

Marți din Săptămâna Luminată va avea loc uscarea și sfărâmarea Sfântului Agneț care este sfințit în timpul Liturghiei Sfântului Vasile. Al doilea Agneț este uscat și sfărâmat după reguli speciale.

După ce va fi sfărâmat, acesta este așezat într-un chivot pe Sfânta Masă din interiorul Altarului. Agnețul este folosit în timpul întregului an pentru a împărtăși bolnavii sau a celor care nu pot ajunge la slujbă din motive întemeiate. Mai mult, există superstiția conform căreia în Marțea Mare, toți trebuie să ne spălăm ritualic pentru a seca bolile.

Semnificația celei de-a doua zi din Săptămâna Patimilor

În fiecare zi a Săptămânii Mari se săvârșesc slujbele deniilor. Marțea Mare este ziua în care se va citi pilda celor 10 fecioare. Din cele 10 fecioare, 5 sunt înțelepte și 5 sunt neînțelepte. Toate merg înaintea lui Iisus Hristos și se pregătesc pentru nuntă.

Cum mirele întârzie și fecioarele adorm, la miezul nopții se vestește sosirea lui. Cele 5 fecioare neînțelepte au candelele aprinse, dar untdelemnul este pe sfârșite și cer celorlalte să le împrumute.

Celelalte fecioare refuză pentru a nu rămâne ele fără untdelemn. Fecioarele fără untdelemn fug să cumpere, dar în acel timp mirele sosește la nuntă și le găsește doar pe primele. Fecioarele neînțelepte găsesc usă închisă și se roagă la Iisus să le deschidă.  Mirele răspunde: „Adevărat zic vouă: Nu vă cunosc pe voi.” Această pildă se încheie cu următoarea învățătură: „Privegheați și vă rugați, că nu știți ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului.”

Această pildă are drept semnificație faptul că trebuie să fim întotdeauna pregătiți pentru veșnicia din viața de apoi. În Noul Testament, Iisus Hristos este un mire, venirea Sa este nunta, iar împărăția cerurilor este reprezentată de cele 10 fecioare. Așadar în Marțea Mare ne pregătim atât sufletește, cât și trupește pentru Sfintele sărbători de Paști.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top