Connect with us
Ce este cancerul ovarian, care sunt simptomele si factorii de risc. Aceasta boala grava a rapus-o pe celebra actrita Edith Gonzalez!

Știri

Ce este cancerul ovarian, care sunt simptomele si factorii de risc. Aceasta boala grava a rapus-o pe celebra actrita Edith Gonzalez!

Cancerul ovarian, boala care a răpus-o pe Edith Gonzalez, este o formă de cancer ce poate fi tratată, cât timp boala este descoperită într-un stadiu incipient. Potrivit experților, 90 la sută dinte femeile care sunt diagnosticate în faza 1 și în cazul cărora boala nu s-a răspândit la alte organe supraviețuiesc mai bine de cinci ani. În caz contrar, 40 la sută dintre ele supraviețuiesc mai bine de cinci ani.

Cunoscut drept ”ucigașul tăcut”, cancerul ovarian este greu de diagnosticat.

Simptomele cancerului ovarian

Cancerul ovarian este o afecțiune cu evoluție lentă, chiar asimptomatică la debut, fapt ce îi permite să evolueze fără a fi depistat. Simptomele cancerului ovarian apar sau devin vizibile de abia în stadiile tardive ale bolii, când cancerul este deja extins. În general, cancerul ovarian este diagnosticat la aproximativ un an de la debut, iar simptomele care apar în stadiile tardive sunt determinate în principal de efectul compresiv pe care începe să îl aibă tumora asupra structurilor din jur.

Printre acestea se numără:

Durere lombară, abdominală sau abdomino-pelvină;

Simptome gastrointestinale: eructații (râgâieli), indigestie, grețuri, modificări ale tranzitului intestinal, constipație sau diaree.

Hemoragii vaginale anormale, în special după menopauză;

Apariția de scurgeri sau sângerări vaginale neobișnuite și neregulate;

Dispareunie (durere în timpul actului sexual);

Mărirea în dimensiuni a abdomenului și chiar palparea unei formațiuni tumorale la acest nivel;

Astenie;

Tulburări urinare: micțiune iminentă, arsuri la urinat;

Scădere în greutate;

Dispnee (dificultate în respirație).

Care sunt factorii de risc

Deși cauzele cancerului ovarian nu sunt clare, specialiștii au reușit să identifice o parte dintre factorii de risc care conduc la apariția acestuia. Printre factorii de risc ai cancerului ovarian, cei mai importanți sunt:
Antecedentele familiale: Femeile cu istoric familial pozitiv au un risc crescut de a dezvolta cancer ovarian la vârste tinere, sub 40 de ani, ceea ce este totuși neobișnuit pentru epidemiologia acestui tip de cancer (el apărând de obicei la femeile trecute de vârstă de 50 de ani). Studiile medicale relevă că dintre femeile cu cancer ovarian, între 10- 20% au o rudă de grad apropiat care a fost diagnosticată cu cancer mamar sau cancer de ovar.

Andreea Marinescu este reporter și redactor generalist la HUFF.ro. Are o experiență de 6 ani în jurnalism, iar ultimii 3 și i-a petrecut în jurnalismul online. A mai scris pe site-uri de TOP din România, precum www.revistate.ro. Andreea Marinescu este specializată în știri generale, economice și analize. De asemenea este un bun reporter de teren care are surse bune de informare și credibile.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top