Connect with us
Ce este miomul uterin. Devine simptomatic abia cand creste!

Știri

Ce este miomul uterin. Devine simptomatic abia cand creste!

Multe femei nu stiu ce este miomul uterin si, de cele mai multe ori, ajung tarziu la medic pentru a se vindeca. Iti spunem tot ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune genitala.

Cateva lucruri pe care trebuie sa le stii din start despre miomul uterin: este principala cauza a sterilitatii, da semne abia cand creste, iar principalul semn este hemoragia abundenta in zona vaginului.

Tot ce trebuie sa stii despre miomul uterin

Miomul uterin este o malformatie care se dezvolta in interiorul cavitatii uterine, spre exteriorul acesteia. Dimensiunea acestei tumori variaza de la un milimetru pana la 20 de centimetri, in functie de cat de mult a avansat formatiunea anormala a uterului. E important de preciat ca aceasta malformatie poate aparea in orice regiune a uterului.

Cel mai intalnit semn, considerat de multi medici principalul semn, este scurgerea de sange abundenta. Miomul provoaca dureri in timpul actului sexual si alte dureri spontane in timpul menstruatiei. Secretiile vaginale sunt mai crescute dupa formarea acestei tumori, iar ciclurile menstruale devin prelungite si neregulate.

Miomul afecteaza fertilitatea femeilor si creste riscul de avort spontan. Aceasta problema ginecologica poate fi tratata cu ajutorul medicamentelor, iar in multe cazuri se recomanda interventia chirurgicala. De aceasta boala sufera in jur de 25% dintre femeile trecute de 30 de ani. Daca miomul depaseste dimensiunea de 5 centimetri, atunci este necesara interventia chirurgicala.

CITESTE SI: Lidia Fecioru, leac pentru chisturile ovariene

Cu toate ca despre aceasta boala se crede ca afecteaza in special femeile trecute de 30 de ani, in ultimii ani s-a constata ca afectiunea se manifesta in special la adolescente. Tratamentele hormonale pot incetini evolutia fibromului, insa cresc riscul de a nu mai putea avea copii niciodata. Daca ai observat formatiuni anormale la organul tau genital, consulta de urgenta medicul ginecolog. Nu lasa ca boala sa avanseze si fii atenta la neregulile aparute in perioada ciclului menstrual!

CITESTE SI: Un simptom al cancerului pe care femeile il ignora

Cand Lorna Nickson Brown a aflat in 2015 ca sufera de cancer, nu ii venea sa creada. Se simtea bine si nu avea motive sa creada ca ar putea ajunge intr-o astfel de situatie. Totusi, avea un simptom pe care l-a ignorat timp de un an. Mama ei a observat schimbarea si, cand fiica a mers la medic a aflat ca sufera de cancer tiroidian. Dupa aceea a postat pe internet poze cu ea inainte si dupa operatia in urma careia i-a fost indepartata tumora, astfel incat toate femeile sa fie atente la acele simptome care ar putea indica teribila boala.

Care este acel simptom al cancerului pe care femeile il ignora?
Cand a aflat ca sufera de cancer, Lorna Nickson Brown avea numai 26 de ani. Ii aparuse pe gat o umflatura, insa se simtea bine si nu credea ca poate fi ceva grav. “Nu credeam ca asa arata cancerul”, a spus ea. “Nu ma simteam bolnava”, a adaugat tanara.

Totusi, timp de un an a avut un simptom pe care l-a ignorat. A postat pe Twitter doua poze cu ea. Una in care se poate observa o umflatura la nivelul gatului, ceea ce indica o problema a tiroidei. In cealalta apare tanara la spital, dupa operatia in urma careia i-a fost indepartata tumora.

Tanara a spus ca mama ei a fost prima care a observat umflatura. A mers la medic si i s-a confirmat ca este un nodul la nivelul tiroidei, sau o crestere anormala a celulelor. Nodulii tiroidieni sunt in general benigni. Insa, in cazul Lornei Nickson Brown, a fost vorba de cancer. Medicilor li s-a parut anormala acea umflatura si, dupa mai multe investigatii, au descoperit ca este cancer.

Cand a primit vestea, tanara de 26 de ani a fost socata. Asta pentru ca nu avea alte simptome. Se simtea bine si nu ar fi crezut vreodata ca sufera de cancer. Din fericire, dupa tratament, a invins boala. Acum vrea ca toate femeile sa stie care este simptomul pe care l-ar putea ignora, desi este un semn al cancerului. Mai ales ca acest tip de cancer localizat la nivelu tiroidei este intalnit in special la femei. Este o forma mai rara de cancer.

Continue Reading
You may also like...

Andrei Petrescu este redactor Huff.ro, colaboreaza cu site-ul de 6 ani. Poate fi contact pe adresa andrei@huff.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top