Anunț pentru toți cei care au telefon mobil! Nici nu se pune problema

13.04.2020
Anunț pentru toți cei care au telefon mobil! Nici nu se pune problema

Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a declarat, potrivit AFP, că este exclusă impunerea în Uniunea Europeană de măsuri coercitive de urmărire prin telefon în vedere trasării lanţurilor de contaminare cu noul coronavirus.

Breton a făcut aceste remarci în contextul în care mai multe ţări au indicat că au în vedere, în perspectiva ridicării restricţiilor impuse în ideea de a limita pandemia, o serie de aplicaţii pentru telefonul mobil ce ar permite reperarea şi avertizarea persoanelor care s-au aflat în contact cu o altă persoană, contaminată.

„Nici nu se pune problema, nu voi susţine niciodată, niciodată, măsuri care să fie coercitive”, a declarat duminică Breton, în emisiunea Le Grand Jury, coorganizată de RTL, Le Figaro şi LCI. Utilizarea acestor aplicaţii trebuie să se facă „exclusiv pe bază de voluntariat”, a adăugat comisarul european. În plus, aceste metode ar putea fi folosite „exclusiv de către autorităţile sanitare. Imposibil pentru autorităţile judiciare, poliţie, comerciale, asigurări să aibă acces”, a subliniat Breton, citată de Agerpres.

Este vorba de principii conţinute într-un „instrumentar” al Comisiei Europene şi care vizează stabilirea unei „linii directoare a ceea ce ne gândim că ar trebui făcut şi ce nu ar trebui”, cu obiectivul ca aceasta să fie acceptată „în următoarele 10 zile de ansamblul statelor membre”, a mai spus Breton. „Vom propune linii roşii extrem de clare, evident cu acordul complet al agenţiilor naţionale pentru protecţia datelor private”, a insistat comisarul european.