Cine sunt, de fapt, românii care au plecat la cules de sparanghel în Germania

12.04.2020
Cine sunt, de fapt, românii care au plecat la cules de sparanghel în Germania

Mulți români au plecat zilele trecut la cules de sparanghel în Germania, iar asta a stârnit indignarea celor care consideră că riscul asumat este unul foarte mare. Totuși, oamenii nu au altă soluție, pentru că au nevoie d ebanii frumoși pe care îi câștigă acolo într-un sezon de cules. Mulți au cu totul alte meserii în țară.

Cine sunt, de fapt, românii care au plecat la cules de sparanghel în Germania

Chiar dacă mersul la cules de sparanghel în Germania înseamnă că vor sta departe de familie câteva luni bune, mulți români profită de această ocazie și pleacă fără să stea pe gânduri. Cine sunt, de fapt, cei care aleg această variantă de a face bani?  Mediafax a vorbit cu câțiva dintre ei.

Rareş are 23 de ani, este din Braşov şi predă chitară. Totuși, de ani buni merge în fiecare an Germania, în această perioadă. Băiatul recunoaște că munca în agricultură nu este deloc ușoară dar banii pe care îi câştigă acolo îl ajută să îşi cumpere instrumente muzicale, ca să devină un artist adevărat.

Rares Bacrău, muncitor: „Merg să muncesc în agricultură la cules de sparanghel. În rest sunt profesor de chitară aici în ţară şi astea două luni îmi oferă cumva un capital de investiţie, să îmi mai cumpăr un echipament. E grea, dar te obişnuieşti. Cu cât trec anii mai mult, devine cumva o natură secundară. Munca câmpului este echivalentă cu orice tip de muncă. Este foarte mult de muncă, este o muncă murdară, dar la finalul sezonului a meritat.”

Dumitru Pasăre, din Bistrița, este un alt român care merge des în Germania, la cules de sparanghel. Cu banii pe care îi câștigă acolo a reușit să realizeze multe lucruri în gospodăria sa.

Dumitru Pasăre, muncitor: „Al şaptelea an. Păi e un salar mai bun decât în ţară, în ţară politicienii îşi fac salariile lor şi pensiile, iar pe noi patronii ne plătesc cu 300 de euro, nişte salarii de nimic. Acolo în jur de 3.000 de euro pe luna câştigăm. Ne dau cazare două persoane într-o cameră, mâncare, transport. În fiecare lună banii intră în cont. Bani cu care pot să îmi rezolv şi eu unele lucruri, este de construit.”

Așadar, acești români au o motivație clară să treacă granița și să muncească în agricultură peste hotare. Deși nu este deloc ușor, este vorba despre bani pe care ei nu i-ar câștiga niciodată în România dintr-un astfel de job.