COVID-19: Cum să îţi protejezi sănătatea mintală

16.03.2020
COVID-19: Cum să îţi protejezi sănătatea mintală

Psihologii și specialiștii în psihiatrie oferă câteva sfaturi despre cum ne putem proteja sănătatea mintală, în contextul în care subiectul coronavirus a luat amploare pe rețelele de socializare și canalele mass-media.

Limitează-ţi canalele de informaţie şi selectează cu multă grijă ce citeşti

Încarcă să accesezi maxim două-trei site-uri şi să urmăreşti maxim două canele de teleziviune, dar mai presus de orice asigură-te ca le-ai ales pe cele de încredere. Într-o perioadă în care întreaga planetă este în alertă, fenomenul fake news este mai puternic ca oricând.

În rest, vizionează şi citeşte lucruri care te fac să te simţi bine, precum romanele de beletristică sau canalele care difuzează documentare.

Îţi poţi alege o anumită ora din zi în care să te pui la curent cu noile informaţii.

Ia-ţi o pauză de la social media

Social media poate fi un puternic declanşator al anxietăţii. De aceea, trebuie să fi atent la conturile pe care le urmăreşti.

Nu este indicat să dai click pe hashtag-uri precum #coronavirus, #covid19 sau #pandemie, pentru că oricine le poate adăuga la postările sale, fie că este un jurnalist responsabil, fie că este un amator de teorii ale conspiraţiei.

Comută grupurile de whatsapp pe modul silenţios pentru a evita pieţele publice online, în care fiecare are o părere mai mult sua mai puţin avizată.

Spăla-te pe mâini, dar nu în exces

Frica de contaminare este unul dintre aspectele care pot declanşa tulburările obsesiv compulsive. E de ajuns să îţi speli mâinile de trei-patru ori pe zi sau după ce te-ai întors în casă. Aşa cum recomandă şi medicii, e de ajuns ca fiecare spălat pe mâini să dureze 20 de secunde, cât un refren muzical.

Rămâni conectat cu oamenii

Creşterea numărului de noi cazuri de coronavirus ne obligă să ne auto-izolam. Dar acesta este un moment propice să ne reconectăm cu rudele şi cu prietenii cu care nu am mai vorbit de multă vreme. De asemenea, trebuie să păstrăm o legătură permanentă cu familia şi cu persoanele apropiate.

Nu renunţa la sport şi la aer curat

Lumina soarelui şi ieşitul în natură, pe terasă sau în curtea casei ajută mintea să se elibereze. Phihologii le recomandă, bineînţeles, atunci când ele sunt posibile. Fa exercitii fizice, mananca bine si ramane hidratat.