Connect with us
Cum ne spălăm corect mâinile? 6 pași pentru dezinfectare

Social

Cum ne spălăm corect mâinile? 6 pași pentru dezinfectare

Spalatul pe maini este una dintre cele mai bune modalitati de prevenire a bolilor si, in acelasi timp, de stopare a raspandirii germenilor de la o persoana la alta si in comunitati, de la locul de munca acasa si invers. Iata cat de des trebuie sa ne spalam pe maini, cum ne spalam corect si cum este mai bine sa procedam atunci cand nu avem acces la sapun si apa, conform cdc.gov.

Cand este indicat sa ne spalam pe maini?

Spalatul pe maini ne ajuta sa ne mentinem sanatosi atunci cand il efectuam in momentele cheie in care suntem expusi germenilor din mediul inconjurator, precum si atunci cand este cel mai probabil sa raspandim celor din jur bacteriile aflate pe mainile noastre.

Citește și: Spirtul nu este eficient împotriva coronavirus.

Iata care sunt momentele cheie in care este recomandat sa ne spalam pe maini pentru a ne proteja sanatatea noastra si a celor din jur:

  • inainte, in timpul si dupa prepararea mancarii,
  • inainte de a consuma alimente,
  • inainte si dupa ingrijirea persoanelor bolnave,
  • inainte si dupa tratarea unei rani sau a unei taieturi,
  • inainte si dupa folosirea toaletei,
  • inainte si dupa schimbarea scutecelor si spalarea celor mici,
  • dupa ce ne suflam nasul, stranutam sau tusim,
  • dupa ce atingem un animal, hrana pentru animale sau deseuri de animale,
  • dupa ce ducem gunoiul.

Cum ne spalam corect pe maini?

Iata care sunt pasii ce descriu modalitatea corecta de a ne curata mainile pentru a indeparta germenii nocivi:

  • umezirea mainilor cu apa curata, calda sau rece
  • aplicarea sapunului
  • frecarea mainilor cu sapun timp de cel putin 20 de secunde
  • clatirea mainilor cu apa curata
  • uscarea mainilor folosind un prosop curat sau aer cald

In materialul video de mai jos este ilustrat procesul spalarii corecte a mainilor:

Cum ne curatam mainile cand nu avem acces la apa si sapun?

Spalatul pe maini cu sapun si apa este cea mai buna modalitate de a indeparta germenii, insa in momentele in care nu avem acces la apa si sapun putem utiliza un dezinfectant pe baza de alcool. In acest sens, pentru a fi eficiente in curatarea mainilor, solutiile antibacteriene trebuie sa contina cel putin 60% alcool.

Solutiile antibacteriene pot reduce, astfel, foarte rapid numarul germenilor aflati pe maini, insa trebuie sa retinem ca lotiunile dezinfectante pentru maini nu ne scapa intotdeauna de toate tipurile de germeni.

Dezinfectantul pentru maini nu este eficient in momentele in care suntem foarte murdari si plini de grasime. Mai mult, aceste solutii nu sunt suficient de puternice pentru a elimina substantele nocive, precum pesticidetele sau metalele grele.

De asemenea, trebuie sa fim precauti cand utilizam dezinfectantul de maini in prezenta celor mici, intrucat inghitirea acestei solutii poate provoca intoxicatie cu alcool.

Cum folosim corect solutiile dezinfectante pentru maini?

In primul rand, pentru a reusi sa indepartam bacteriile in mod eficient este indicat sa citim eticheta produselor pentru a folosi cantitatea corecta de solutie dezinfectanta.

Ulterior, aplicam gelul in palme si frecam mainile pentru 20 de secunde pentru a fi siguri ca am acoperit toate zonele.

CONTACT REDACTIE Email: cc@smartactivity.ro Telefon: +4021 795 88 02 Dacă ai surprins o știre, scrie-ne pe adresa redactie@huff.ro, unde ne poți trimite imagini foto sau video. Publisher Adrian Vrauko Email: adrian@teotrandafir.com Consultant Anamaria Lembrău, email: anamaria@teotrandafir.com Redactori CATALIN NAE, email: catalin@teotrandafir.com CRISTINA BOSIOC,email: cristina@teotrandafir.com DANIEL ȘUTA, email: daniel@teotrandafir.com Publicitate email: sales@smartactivity.ro Departament VIDEO Producator general – Raluca Oprea email: raluca.oprea@teotrandafir.com Programator Bogdan Iacob / Telefon: 0217958802 Departament Juridic / Legal Cabinet de avocat ROBERT CIUREA email: office@avciurea.ro Director General Adrian Vrauko email: adrian@teotrandafir.com Huff.ro este administrat și deținut de SMART ACTIVITY SRL Date despre companie Adresa de corespondenta: Calea Calarașilor, numarul 173, București, Sector 3 COD FISCAL: RO34042388 CIF: J40/1060/2015 Huff.ro este un site de știri care folosește fluxurile agențiilor de presă: Mediafax, Agerpres, dar și surse proprii.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

To Top