Connect with us
Curiozitatea omului de a explora secretele universului

Social

Curiozitatea omului de a explora secretele universului

“Omul trebuie să vadă dincolo de Pământ, mai sus de stratul atmosferic, căci numai atunci va înțelege lumea în care trăiește.” – Socrate (496 î.H. – 399 î.H.)

Timp de multe secole, omul a fost fascinat de idea de a zbura, de a explora alte lumi și de a descoperi noi habitate. Instinctiv, avem un sentiment de apartenență, știm că nu suntem singuri în acest vast univers.

Pentru fiecare 2000 de stele pe care le poți observa de pe Pământ cu ochiul liber sunt alte 50 de milioane de stele în galaxia noastră, care, de asemenea, este una dintre celelalte 100 de miliarde de galaxii. În alte cuvinte, steaua pe care o orbităm este doar una din cele 10,000 de miliarde care există deja în cosmos. Cu siguranță trebuie să existe cel puțin o altă planetă albastră care poate susține viața pe care o știm cu toții, nu? Dar nu putem știi cu siguranță, iar acest necunoscut ne fascinează pe toți.

Evenimente astronomice consemnate în piatră

În anul 1054, pe la sfârșitul lunii iunie, un obiect strălucitor și misterios a apărut pe cer, lucru ce cu siguranță i-a uimit pe strămoșii noștri, care, cel mai probabil, au crezut că este o stea nouă sau o prevestire divină. Apariția efemeră a fost documentată de către astronomii estici ca fiind un fenomen ce a luminat cerul mai mult decât o altă stea sau planetă.

În ziua de astăzi, știm cu siguranță că acea apariție a fost de fapt o explozie stelară masivă. Supernova s-a declanșat la 6,000 de ani lumină distanță în Constelația Taurului, iar tocmai acea distanță ne-a cruțat de un dezastru apocaliptic. Cu toate acestea, am fost îndeajuns de aproape pentru a putea observa și documenta fenomenul, acum cunoscut pretutindeni ca fiind Nebuloasa Crabului.

Prima consemnare descoperită a apariției a fost notată sub formă de hieroglife pe o streașină de aproximativ 6 metri în canionul Chago, în New Mexico. Aceasta a fost munca indienilor anasazi, ascendenții populațiilor pueblos.   

Primele reprezentări corecte ale Lunii

De-a lungul istoriei, Luna nu a fost altceva decât o sferă albă luminoasă pe cerul nopții sau un semn nu tocmai de bun augur. Nu a fost considerată niciodată un obiect astronomic demn de explorat precum erau celelalte planete care au devenit în timp referințe pentru divinitate, prosperitate și prestigiu.

Cu toate acestea, în 1609 Galileo Galilei a putut studia satelitul natural al Pământului în detaliu cu ajutorul construirii telescoapelor, reușind astfel să documenteze primele reprezentări ale craterelor și ale vârfurilor Lunii. Pe parcursul vieții sale, Galileo Galilei a devenit foarte cunoscut pentru multitudinea de contribuții pe care le-a adus în astronomie, numit la nivel mondial ca fiind “tatăl științei moderne”.

Cercetările lui Galileo împreună cu studiul îndelungat al Lunii și dezvoltarea tehnologică au dus la prima misiune în spațiu a oamenilor. Mai exact, pe data de 20 iulie 1969, omul a reușit să pășească pe Lună. 

Primele imagini de pe Marte

Cu toate că în ziua de astăzi de bucurăm de imagini actuale, lunare pe care le primim de la roverul Curiosity care a aterizat pe Marte pe 6 august 2012, primele expediții pe Marte au fost realizate de către alte sonde.

În anul 1976, două sonde Viking au aterizat pe planeta roșie, una în iulie și cealaltă în septembrie. Sondele au fost trimise către Marte după ce au explorat sistemul nostru solar timp de un an.

Echipate cu seismografe, instrumente de meteorologie, spectrometre și o varietate de camere de filmat, sondele au reușit să documenteze climatul marțian, să testeze activitatea solului pentru potențiale vietăți organice și să facă o sumedenie de poze pentru cercetări viitoare.

Sondele au fost printre primele experimente care au dus la crearea și lansarea roverelor Spirit și Opportunity, care au fost lansate în 2003.

Când observăm o ploaie de meteoriți sau privim cerul înstelat de pe un munte, putem realiza cât de semnificativi sunt oamenii în fața puterilor brute ale cosmosului. Curiozitatea face parte din natura umană, iar universul, atât de vast și de enigmatic e ca un magnet pentru nevoia omului de a vrea să știe ce se află dincolo de granițele Pământului.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

To Top