Connect with us
Eclipsă parțială de lună vineri, 5 iunie. La ce oră o poți vedea din România

Social

LIVE Eclipsă parțială de lună vineri, 5 iunie. La ce oră o poți vedea din România

Mâine, 5 iunie va fi eclipsă parțială de lună și aceasta va putea fi observată de pe  teritoriul României. Eclipsa de Lună și Luna Plină vor fi vizibile din țara noastră după ora 22:00. Mai exact, această eclipsă mult așteptată de iubitorii de astronomie va putea fi privită cu ochiul liber la ora 22:13, în condițiile în care cerul va fi senin.

Eclipsă parțială de lună vineri, 5 iunie. La ce oră o poți vedea din România

Eclipsele de Lună se numără printre cele mai urmărite evneimente astronomice, mai ales de cei pasionați de acest domeniu. Acestea au loc atunci când satelitul natural al Pământului ntră în penumbra planetei noastre. În acest caz Pământul, Soarele și Luna se poziționează la distanțe aproximativ egale, într-o linie perfectă. În cazul unei eclipse parțiale de Lună, razele Soarelui sunt împiedicate de către Terra să ajungă pe satelitul nostru.

De asemenea, este de menționat faptul că Luna se află în faza Plină atunci când se produce o eclipsă. cu toate acestea, nu toate Lunile Pline aduc și eclipse, iar asta în principal din cauza orbitei lunare și a gradului de înclinare față de Terra.

În majoritatea cazurilor, Luna este poziționată ori prea la nord de Pământ, ori prea la sud. Tocmai de aceea trebuie să ne bucurăm de aceste fenomene, căci sunt destul de rare.

Acesta nu este unicul fenomen care îi va atrage pe cei pasionați în această perioadă. În data de 21 iunie vom avea parte de un alt fenomen, și mai spectaculos, o eclipsă inelară de Soare. Aceasta va fi cea de-a 15 eclipsă de acest gen din secolul în care ne aflăm și va fi observată cel mai bine din Asia de sud-est și din Africa.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

To Top