Connect with us
Marcel Vela: Sunați la 112 dacă vedeți pe cineva fară mască dupa 15 mai

Social

Marcel Vela emite o nouă ordonanță militară astăzi. Ordonanța 9 sau 1

Marcel Vela emite o nouă ordonanță militară lao ra 19:30. HUFF.ro transmite LIVE declarațiile Ministrului de Interne, dar și textul ordonanței militare 9 sau 1.  Președintele României a declarat că dacă Românii nu se vor disciplina, va fi nevoie de mai mutlte acte militare care pot fi mut mai stricte ca până acum.

Am auzit de mai multe ori sintagma „ordonanță militară” la televizor, dar ce înseamnă de fapt asta? România nu a mai avut o astfel de ordonanță până acum.

Ce înseamnă o ordonanță militară și cu ce e diferită de alte ordonanțe?

România nu a mai avut ordonanțe militare până acum. Cel mai apropiat lucru ca sens sunt câteva decrete regale din perioada interbelică ce vizează starea de asediu.

Pentru a înțelege ce înseamnă o stare de asediu, va trebui să mergem la reglementarea ei, adică la OUG 1/1999 în ceea ce privește regimul stării de urgență și starea de asediu. În prezent ne interesează doar conținutul ordonanțelor pentru starea de urgență care a fost decretată de Președintele țării.

Citește și: Ordonanța militară nr. 8 din 8 aprilie 2020 – Noi măsuri impuse de Marcel Velea

În timpul unei stări de urgență, ordonanțele militare sunt emise de secretarul de stat sau ministrul de interne, prim-locțiitor al ministrului de interne, atunci când starea de urgență a fost instituită pe tot teritoriul țării.

Care este scopul ordonanței militare și când poate fi decretată?

Ordonanța militară va pune în aplicare măsurile prevăzute de OUG 1/1999 și implicit decretul prezidențial care instituie starea de urgență.

Starea de urgență a fost definită prin OUG 1/1999 și înseamnă „ansamblul de măsuri cu caracter politic, economic, social și de ordine publică, instituit în întreaga țară sau în anumite zone ori în unele unități administrativ-teritoriale, în următoarele situații:

a) existența unor amenințări la adresa siguranței naționale sau democrației constituționale, ceea ce face necesare apărarea instituțiilor statului de drept și menținerea sau restabilirea stării de legalitate;

b) iminența producerii ori producerea unor dezastre, ceea ce face necesare prevenirea, limitarea și înlăturarea efectelor acestora.”

Legea și decretul susțin că ți se poate reduce dreptul la liberă circulație datorită art.53 din Constituție, dar ordonanța militară este cea care îți spune când ai voie să ieși din locuință și cu ce motiv.

O ordonanță militară poate fi adoptată doar după ce s-a emis decretul prezidențial care a impus starea de urgență pe teritoriul țării.

Pentru a restrânge drepturile cetățenilor, a fost folosit și art.15 din CEDO care oferă oportunitatea derogării de la Convenție. Totuși există drepturi fundamentale care nu vor fi derogate:

  • dreptul la viață
  • interzicerea torturii
  • interzicerea sclaviei
  • interzicerea pedepsirii fără temei legal

De ce ordonanța militară restrânge drepturi dacă nu este lege?

Nu datorită ordonanței militare se restrâng drepturile fundamentale ale cetățenilor. Restrângerea drepturilor fundamentale se face prin intermediul art.53 din Constituție și este nevoie de anumite condiții îndeplinite. O astfel de condiție este ca restrângerea să fie realizată cu ajutorul legii. Astfel restrângerea devine legitimă cu ajutorul OUG 1/1999 aprobată de Parlament în Legea 453/2004.

Este o lege scrisă de militari?

Depinde. Numele de ordonanță militară ne poate induce în eroare și implicit poate conține prevederi de comandament militar. Astfel, dacă în Ordonanță sunt menționate acțiuni ce trebuie realizate de armată, atunci prevederile aparțin de comandamentul militar, dar restul sunt măsuri administrative.

Ce se întâmplă dacă ataci în instanță o ordonanță militară?

Cine se sime lezat în drepturile sale de această ordonanță, poate să atace în instanță prevederile care nu aparțin de comandamentul militar. Rezultatul: instanța va spune că ordonanța este legala sau o anulează.

Concluzie

Ordonanța militară reprezintă un act administrativ normativ și subsecvent legii. Aceasta nu restrânge drepturile cetățenilor, ci pune în aplicare măsuri prevăzute de lege și de decretul stării de urgență. Doar pentru că se numește ordonanță militară, asta nu înseamnă că este un act de comandament militar, dar poate să includă și unele prevederi în acest sens.

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

1 Comment

1 Comment

  1. Olli

    2020-04-14T20:44:33+03:00 at 20:44

    Ordonanțele astea militare deja incep sa devina abuzuri ! N am inteles de ce sunt aceste restricții in zonele unde sunt foarte putine cazuri de covid sau deloc .Mie mi se pare asa un atentat la libera circulație, la încălcarea drepturilor omului si imi miroasa a dictatura ! Pensionarii sunt tinuti in casa ca idiotii, copii n au mai văzut lumina zilei de o lună! Este o intimidare a populației, un exercițiu militar care deja nu mai este un exercițiu, este un abuz !! Nu vad pe nimeni cu, covid, nu vad nici macar mașinile Smurd sau de urgenta transportind bolnavi , doar zeci de masini ale poliției ,jandarmeriei si armatei, urla sirenele pe străzi zici ca i război, oamenii ascunși în case nu i vezi nici pe balcone, parca i holera sau ciuma ,suntem bombardati si manipulati de toate televiziunile cu tot felul de stiri false si mincinoase, emisiuni care afecteaza psihicul copiilor și al celor mai sensibili , morți, cimitire, eroi si o grămadă de idiotenii Totul este o mascarada ! Cel mai vinovat este Klaus Johannis !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

To Top