Măști de protecție doar cu numele. Ministrul Economiei: „Jumătate dintre măștile de pe piață nu ne protejează de coronavirus”

25.11.2020
Măști de protecție doar cu numele. Ministrul Economiei: „Jumătate dintre măștile de pe piață nu ne protejează de coronavirus”

Nu toate măștile de protecție ne feresc de temutul virus. Multe dintre ele nu ne protejează deloc și nu facem decât să le purtăm fără rost. În urma unor controale desfășurate de inspectorii ANPC a rezultat faptul că jumătate dintre măștile aflate pe piață nu oferă protecție împotriva coronavirusului.

Măști de protecție doar cu numele

Jumătate dintre măștile aflate pe piață nu oferă protecție împotriva coronavirusului. Este declarația Ministrului Economiei în urma unor controale desfășurate de inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.

Virgil Popescu a precizat că va emite un ordin pentru a obliga comercinații să precizeze acest lucru. Zilele acestea, ANPC a făcut verificări la măștile de protecție de pe piață și a dat amenzi în valoare de 18 milioane de lei comercianților care vindeau măști neconforme.

Ministrul Economiei i-a sfătuit pe români să cumpere măști de protecție românești.

“Sunt dezamăgit de calitatea măştilor de protecţie aflate pe piaţă în acest moment. Dacă vă spun că jumătate din măştile care se găsesc la comercializare, în momentul de faţă, în reţelele de distribuţie – hypermarketuri, farmacii, depozite, la importatori – nu respectă, adică nu ne protejează, aţi zice că exagerez, dar asta este realitatea. Vreau să dau un mesaj foarte clar că acest lucru trebuie să înceteze. Nu putem să acceptăm să fie puse la comercializare măşti care nu protejează populaţia”, a declarat Ministrul Economiei.

Și președintele Klaus Iohannis a făcut declarații cu privire la acest subiect. Șeful statului a spus că a stat de vorbă cu Ministrul Economiei care l-a pus în temă cu situația măștilor neconforme pe care românii le cumpără cu scopul de a se proteja împotriva virusului. Măștile care nu protejează nu vor mai putea fi vândute ca măști de protecție, ci ca produse de acoperire a feței.

„Am vorbit azi cu ministrul și mi-a relatat că ANPC a găsit foarte multe măști neconforme. Ele trebuie retrase, comercianții amendați. Mi-a spus că există destul de mulți comercianți care produc măști în țară. Trebuie să facem diferența între măști de protecție și obiecte cu care poți să acoperi fața sau gura. Populația trebuie să se informeze iar ANPC trebuie să verifice că atunci când se vinde o mască de protecție, să fie mască de protecție”, a declarat președintele Klaus Iohannis.