Connect with us
Specialiștii trag un semnal de alarmă: cât rezistă coronavirusul pe o mască de protecție

Social

Specialiștii trag un semnal de alarmă: cât rezistă coronavirusul pe o mască de protecție

Cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong (HKU) trag un semnal de alarmă pentru toată lumea! Aceștia au anunțat faptul că noul tip de coronavirus rezistă până la 3 ore pe servețele, dar poate rămâne și zile întregi pe anumite suprafețe cum ar fi plasticul sau metalul. Pe o mască pentru față coronavirusul rezistă mai mult decât ne așteptam.

Specialiștii trag un semnal de alarmă: cât rezistă coronavirusul pe o mască de protecție

Coronavirusul rezistă pe stratul exterior al unei măști de protecție pentru față până la o săptămână. Anunțul vine în urma unui studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong (HKU).

Totodată, echipa de savanți a confirmat ceea ce știam deja cu toții: dezinfectanții obișnuiți, inclusiv înălbitorul pentru rufe sunt foarte eficienți în lupta cu acest virus.

Raportul, publicat la sfârșitul săptămânii trecute în jurnalul medical The Lancet și citat de South China Morning Post, se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări despre stabilitatea Sars-CoV-2 și prevenirea transmiterii lui. „Sars-CoV-2 poate fi extrem de stabil într-un mediu favorabil, dar este vulnerabil la metode obișnuite de dezinfectare”, menționează oamenii de știință.

În cadrul acestui studiu oamenii de știință au analizat cânt rezistă coronavirusul pe anumite suprafețe la temperatura camerei. Se pare că de pe suprafețe cum ar fi lemnul sau chiar hainele, coronavirusul a dispărut abia după o zi, în timp ce de pe servețele a dispărut în numai 3 ore.

Cercetătorii de la HKUprecizează că, pe stratul exterior al unei măști de protecție, a existat un nivel detectabil de infecție după o săptămână. „Acesta este exact motivul pentru care este foarte important să nu atingeți exteriorul unei măști, în cazul în care purtați una”, a menționat dr. Malik Peiris, participant la studiu.

Totuși, pe toate suprafețele, concentrația virusului s-a redus destul de mult în timp.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

To Top