Connect with us
Ziua Aviației și a Forțelor Aeriene Române

Social

Ziua Aviației și a Forțelor Aeriene Române. Semnificații istorice

În fiecare an, pe data de 20 iulie sărbătorim Ziua Aviației și a Forțelor Aeriene Române. Data nu a fost aleasă întâmplător – este cea mai apropiată mare sărbătoare religioasă de data la care Aurel Vlaicu a efectuat un zbor complet, cu un aeroplan de concepţie proprie, pe teritoriul României.

Ziua Aviației Române

Din 2004, în fiecare an, românii sărbătoresc Ziua Aviației și a Forțelor Aeriene. Această zi coincide cu sărbătoarea ortodoxă a Sf. Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, patron al Forţelor Aeriene şi al Aviaţiei Române. La 17 iunie, în urmă cu 110 ani,  Aurel Vlaicu efectua primul zbor complet cu un aeroplan de concepţie proprie pe teritoriul ţării noastre.

Până în 2004 „Ziua aviaţiei” se sărbătorea la două date diferite: la 17 iunie şi la 20 iulie; la 17 iunie 1910 a avut loc zborul primului aeroplan românesc, proiectat, construit şi pilotat de Aurel Vlaicu. În amintirea evenimentului s-a marcat, la această dată, din 1994 până în 2003, „Ziua aripilor româneşti”.

Un an mai târziu, în 1911, au fost brevetaţi primii ofiţeri ca piloţi, iar în 1912, s-a creat prima şcoală de zbor, urmând ca prima lege de organizare a aeronauticii să apară în 1913.

Un moment important în acest domeniu l-a constituit participarea, între 14 şi 22 mai 1981, a cosmonautului român Dumitru Prunariu, la misiunea Soiuz-40. Împreună cu Leonid Popov, acesta a realizat experimente ştiinţifice, majoritatea fiind de concepţie românească, cu aparatura realizată în România.

Cu ocazia sărbătorii Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, luni, 20 iulie, începând cu ora 10.00, la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor, se va desfăşura o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane de flori în memoria eroilor aviatori.

În această zi, monumentul va fi survolat de aeronave militare din dotarea Forţelor Aeriene Române, MAI și SRI. Vor mai survola aeronave civile din dotarea Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă și Aeroclubului României din subordinea Ministerului Transporturilor, o aeronavă de transport pasageri din dotarea Tarom, aeronavele echipei independente de acrobație aeriană Iacării Acrobați, precum și aeronave civile din dotarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială Elie Carafoli.

 

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

To Top