1 martie la români: superstiții legate de sărbătoarea mărțișorului

26.02.2021
1 martie la români: superstiții legate de sărbătoarea mărțișorului

În câteva zile intrăm oficial în primăvară, cu ziua de 1 martie. Este o zi specială pentru români, o zi în care se sărbătorește renașterea naturii și mărțișorul – vestitorul primăverii. Există o serie de tradiții, obiceiuri, dar și superstiții legate de ziua de 1 martie, iar Huff.ro îți prezintă câteva dintre ele.

1 martie la români

Prima zi a lunii martie sărbătorește mărțișorul și venirea primăverii. Este ziua în care se oferă tradiționalele mărțișoare cu fir roșu și alb de care se prinde un obiect artizanal. Mărțișorul își are originea în din credințele și practicile agrare de acum 8000 de ani. Atunci ziua de 1 martie era sărbătorită pentru că purta numele zeului Marte – cel ce era considerat ocrotitorul câmpului și a turmelor. Tradiția s-a păstrat, iar pe 1 martie se sărbătorește renașterea naturii care începe un nou ciclu, după o iarnă grea.

În fiecare an, de 1 martie se oferă mărțișoare, care de-a lungul timpului au căpătat diferite forme și culori. Tradiția mărțișorului este legată de Baba Dochia care se spune că, în timp ce urca oile la munte, ar fi tors o funie de 365 sau 366 de zile. Mărțișorul este un obicei vechi românesc, care a fost preluat și de alte popoare din centrul și sud-estul Europei.

Superstiții, tradiții și obiceiuri de Mărțișor

Pe lângă gestul în sine de a dărui un mărțișor cuiva drag de 1 martie, există și câteva tradiții și superstiții legate de această sărbătoare veche pe care românii o respectă cu sfințenie.

În trecut, mărţişorul se dăruia în prima zi a lunii martie, înainte de răsăritul soarelui, copiilor şi tinerilor, fete şi băieţi deopotrivă, şi se purta la mână. În unele zone ale țării (Moldova, Dobrogea, Muntenia), mărțișorul era un șnur roșu, alb, sau roșu împletit cu alb, de care se agăța o monedă de argint pe care părinții o puneau la mâinile sau la gâtul copiilor ca să le poarte noroc tot anul.

Copiii îl purtau 12 zile, după care îl legau de creanga unui copac tânăr. Dacă pomului îi mergea bine și se înălța frumos, copilul urma să aibă o viață fericită.

Această tradiție s-a păstrat până în prezent, dar cu câteva modificări. Șnurul alb și roșu se agață de ramura unui pom fructifer, dar nu înainte ca persoana care a purtat mărțișorul, să-și pună o dorință.

Se spune că acest gest aduce belșug în casele și gospodăriile oamenilor. Există zone din Transilvania unde mărțișoarele se atârnă de uși, de ferestre și de coarnele animalelor, pentru a alunga duhurile rele.