Spiritualitate

24 iulie: Sfânta Mare Muceniță Hristina ( Cristina)

Sfânta Mare Muceniță Hristina, pomenită în calendarul creștin ortodox la 24 iulie, a trăit în cetatea Tir, în timpul împăratului Septimiu Sever (193-211).

A fost fiica unui general roman cu numele Urban. Tatăl său, dorind să o ferească de credința creștină, a crescut-o înconjurată de slujitori bine aleși.

Acest lucru nu a împiedicat-o însă pe tânără să afle de Hristos. Hristina, crescând cu vârsta și înțelegerea, a început să vină la cunoștința adevărului. Pentru că, privind prin fereastră la cer, ziua și noaptea, cunoștea pe Ziditorul său. Și, nesocotind statuile din casa sa, nu putea să li se închine.

Astfel gândind, a început a se închina adevăratului Dumnezeu, a sfărâmat idolii din aur și argint pe care tatăl său îi pusese în număr mare în jurul său și i-a împărțit la săraci.

Pedeapsa pentru o astfel de faptă a fost cumplită. După ce a fost supusă unor chinuri foarte grele, Hristina a fost aruncată în închisoare și după mai multe interogatorii a fost condamnată la moarte, fiind ucisă cu sulițe de către soldați.

Condacul Sfintei Mari Mucenițe Hristina

Glasul 4

Cel Ce Te-ai înălțat…

Porumbiță cu chip de lumină te-ai cunoscut, având aripi de aur și către înălțimea cerurilor ai sosit, Cinstită Muceniță Hristina. Pentru aceea, săvârșim, mărită, prăznuirea ta, închinându-ne cu credință raclei moaștelor tale, din care izvorăște tuturor cu adevărat dumnezeiască tămăduire sufletelor și trupurilor.

Semnificația numelui Cristina

Cristina înseamnă „discipolul lui Hristos”. Prenumele feminin Cristina este foarte frecvent în onomastica europeană, reproduce latinescu Christina, Christinus – ambele atestate încă din secolul 4 e.n.

Citește și: Evenimentele zilei de 24 iulie

La origina derivate cu sufixul -inus, -ina, de la Christus, numele în discuție sunt parelele lui – Cristian, Cristiana, dar spre deosebire de acestea, care multă vreme au fost folosite numai cu valoare de substantive comune, Christinus și Christina sunt de la început specializate ca nume feminine.

Acest articol a fost actualizat la: 24 iulie 2018 10:49