Spiritualitate

A fost ales în secret noul arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, după moartea ÎPS Pimen

ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a murit la 20 mai, la spitalul Matei Balș din Capitală, în urma unui al doilea atac de cord. În data de 20 aprilie, acesta fusese internat la Institutul Matei Balș, în urma infectării cu noul coronavirus. Deși la momentul internării, sursele precizau că starea lui e stabilă, acesta a pierdut lupta cu viața, după o lună plină de chin, în care nemiloasa boală i-a dat grele lovituri. Astfel, postul de Arhiepiscop al Sucevei și RădăuțilorA fost ales în secret noul arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, după moartea ÎPS Pimen a rămas vacant, drept pentru care au avut loc alegeri secrete, câștigător ieșind Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, actualul episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

A fost ales în secret noul arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, după moartea ÎPS Pimen

Marți, 21 iulie, au avut loc alegerile secrete pentru postul de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, rămas liber după moartea ÎPS Pimen. Astfel, decizia ca Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul să ocupe această funcție a aparținut  Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Pentru acelaşi post a candidat şi Preasfinţitul Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Propunerile pentru această funcție au fost făcute în urma ședinței Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care a avut loc în cursul zilei de 11 iulie. Astfel, cei doi cei doi au fost considerați singurii candidați demni, care au întrunit cel mai bine condițiile pentru scaunul de slujitor al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul a adunat 30 de voturi din cele 46 exprimate în cursul ședinței de către reprezentanții Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Cine este Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul

Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor s-a născut pe 18 noiembrie 1957, în orașul IașiÎn perioada 1985-1989, cu binecuvântarea P.F. Teoctist, pe atunci mitropolit al Moldovei și Sucevei, a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu, pe care le-a absolvit în 1989, după ce în anul 1980 s-a inchinoviat la Mănăstirea Putna, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic, potrivit Basilica.ro.

În 1986, 14 mai, a fost hirotonit diacon, în Catedrala Mitropolitană din Iași, de P.F. Teoctist, iar la 15 august, același an, la hramul Mănăstirii Putna, a fost hirotonit ieromonah pe seama aceleiași mănăstiritot de Preafericirea În 1991, 25 martie, a fost hirotonit întru arhiereu în Catedrala Mitropolitană de: I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, I.P.S. Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și P.S. Eftimie, Episcop al Romanului și HușilorÎn perioada 1996-1998 a frecventat cursurile de doctorat, specializarea Istoria Filosofiei, catedră Istoria Filosofiei și Axiologiei, Facultatea de Filosofie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” – Iași, cu tema interdisciplinară: Tanatologia în proiecțiile sale teologice și filosofice.