Connect with us
Adormirea Maicii Domnului. Ce nu e bine să faci azi, înainte de marea sărbătoare

Spiritualitate

Adormirea Maicii Domnului. Ce nu e bine să faci azi, înainte de marea sărbătoare

Cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este prăznuită în fiecare an pe data de 15 august, fiind una dintre cele mai mari sărbători din an. Marchează trecerea de la vară la toamnă şi totodată Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor. Tot atunci își serbează onomastica peste 2 milioane de români. Creștinii respectă această sărbătoare și țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri pentru a le merge bine tot restul anului, chiar și în ajun de Adormirea Maicii domnului.

Adormirea Maicii Domnului. Ce nu e bine să faci azi, înainte de marea sărbătoare

În ziua de vineri nu este bine să te cerți cu nimeni și să nu speli haine ori alte obiecte din casă. Se pot coace plăcințele cu verdețuri, iar în multe zone din Ardeal și Banat se fac tot felul de ciorbe cu legume și se împart de pomană pentru cei adormiți. Tradiția spune că, dacă faci aceste lucruri, vei avea parte de belșug tot anul. Și această zi este una de post.

De altfel, femeile nu trebuie să spele lucrurile prin casă. Nu e bine să înjuri sau să blestemi în această zi, pentru că totul se va întoarce asupra ta și asupra urmașilor tăi.

Prin unele zone ale țării, în ajunul sărbătorii, 14 august, numită „Ziua cercurilor Sfintei Marii”, oamenii se adună și povestesc despre bunătatea și minunile Maicii Domnului. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului încheie un ciclu, redeschis de cea a Nașterii Maicii Domnului (8 septembrie). Dintr-o sămânță, aparent moartă, se va naște un nou spic de grâu plin cu boabe, pentru a adeveri că din moarte va fi înviere.

În seara de dinaintea sărbătorii se săvârşesc în toate bisericile Vecernia cu Litie şi chiar Privegherea întreagă, adică şi slujba Utreniei, urmată de cântarea Pohodul Maicii Domnului. Sărbătoarea a fost precedată de două săptămâni de post strict.

Totodată, vinerea nu se face curățenie deloc și nu se plantează pomi ori se culeg roadele din grădină.

Femeile însărcinate nu trebuie să muncească pe data de 14 august, cu o zi înainte de Sfânta Maria Mare, pentru a avea parte de o naștere ușoară. Femeile care nu respectă această regulă vor duce o naștere grea și dureroasă. Tot femeile însărcinate trebuie să se roage la Maica Domnului pentru sănătatea copilului.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top