Spiritualitate

Adormirea Maicii Domnului. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă pe 15 august

Cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este prăznuită în fiecare an pe data de 15 august, fiind una dintre cele mai mari sărbători din an. Marchează trecerea de la vară la toamnă şi totodată Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor. Tot atunci își serbează onomastica peste 2 milioane de români. Creștinii respectă această sărbătoare și țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri pentru a le merge bine tot restul anului.

Adormirea Maicii Domnului. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă pe 15 august

Adormirea Maicii Domnului, Sfânta Maria Mare, este una dintre cele mai importante sărbători creştine, iar, pentru români, este şi ocrotitoarea marinarilor, pe 15 august fiind organizate în mai multe oraşe procesiuni cu icoane şi pelerinaje, dar şi manifestări artistice, una dintre cele mai importante fiind pelerinajul de la mănăstirea Nicula. Creștinii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri în această zi mare.

Dacă eşti însărcinată, în ziua de 14 august, premergătoare sărbătorii Sf. Maria, nu trebuie să munceşti sau să trebăluieşti pentru a avea o naştere uşoară şi un copil sănătos. Se crede că femeile însărcinate care nu respectă această tradiţie vor avea dureri mari la naştere.

În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile.

De asemenea, ziua de 15 august este ultima zi a verii când florile pot fi culese şi să fie bune de leac. În plus, Fetele care doresc să se mărite trebuie să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului pentru ca Fecioara să le ajute să-şi întâlnească alesul.

Tradiții și obiceiuri

Conform unei alte superstiții, este interzis ca în această zi să îţi tunzi părul şi să îl arunci, la fel cum este interzis să mergi înapoi. În caz contrar, dracul va râde, iar Maica Domnului se va întrista şi va plânge.

În dimineața zilei în care este cinstită Adormirea Maicii Domnului se obișnuiește că femeile să meargă la biserică și să împartă struguri pentru cei trecuți la cele veșnice. În unele zone, se dau pentru sufletele celor decedați prune coapte și faguri de miere.

Schimbările de anotimp au fost interpretare în popor că fiind semne ale tristeții naturii, care regretă plecarea Sfintei Fecioare. Din acest motiv, iarba nu mai crește, iar frunzele încep să se îngălbenească. Tot începând cu această zi, ciobanii coboară oile de la munte, bărbații își schimbă pălăria cu căciulă.

Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarea în amintirea zilei în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit iar informaţii despre această sărbătoare nu se găsesc în Sfintele Evanghelii, decât în tradiţia Bisericii.

Share
Scris de
Andreea Oprea