Anul Nou bisericesc începe pe 1 septembrie, urmând să se încheie pe 31 august. Începutul Anului nou bisericesc coincide și cu prăznuirea Sfântului Simeon Stâlpnicul.
Anul bisericesc nu este identic cu anul liturgic, care își are începutul în ziua Sfintelor Paști și se împarte în trei perioade: Perioada Triodului (înainte de Paște), Perioada Penticostarului (perioada pascala), Perioada Octoihului (după Paște).
Se spune că în această zi Dumnezeu a început lucrarea de creare a lumii și tot în această zi, Mântuitorul a pus început activității Sale de propovăduire a Evangheliei. Totodată, anul bisericesc stă sub ocrotirea Maicii Domnului.
Începutul anului nou bisericesc este marcat de mai multe tradiții și obiceiuri populare. Se spune că astăzi vremea este posomorâtă pe toată durata zilei, toamna va fi una foarte dificilă, iar gospodarii nu pot să își adune recolta la timp. Dacă ziua va fi una însorită și foarte caldă, se spune că anul viitor va fi unul secetos.
Totodată, dacă dimineața plouă, urmează o primăvară ploioasă, iar dacă vremea este frumoasă la orele amiezii, până la finalul anului vremea va fi una bună.
Începutul anului nou bisericesc coincide și cu prăznuirea Sfântului Simeon Stâlpnicul. Acesta și-a petrecut cea mai mare parte a vieții rugându-se pe un stâlp de 18 metri, construit chiar de el, supus arșiței și ploii, hrănindu-se doar cu linte și apa.
Se spune că acest sfânt ține pe umerii săi stâlpii pământului, stăpânește vânturile și cutremurele, ajută la prognosticul vremii și sporește rodul toamnei. Tradiția populară spune că nu este bine să faci treburi în casă astăzi, pentru că altfel vei fi lovit de vreme foarte rea, care îți va afecta locuința.
Acest articol a fost actualizat la: 2017-08-31T16:55:28+03:00 16:55
Acest site foloseste cookies.
Read More