Connect with us
Buna Vestire este sarbatorita pe 25 martie. Aceasta zi este marcata de mai multe traditii, obiceiuri, superstitii populare. Iata ce sa nu faci in aceasta zi

Spiritualitate

Buna Vestire: Tradiții, superstiții, obiceiuri. Ce nu ai voie să faci pe 25 martie

Crestinii ortodocsi sarbatoresc pe 25 martie Buna Vestire. Aceasta zi este marcata de mai multe obiceiuri, superstitii si traditii din popor.

Crestinii ortodocsi sarbatoresc pe 25 martie Buna Vestire. Aceasta zi este marcata de  mai multe obiceiuri, superstitii si traditii din popor.

Buna Vestire este prima sarbatoare dedicata Maicii Domnului. In ziua Bunei Vestiri, arhanghelul Gavriil s-a aratat Fecioarei Maria in cetatea din Nazaret si i-a vestit ca il va naste pe Fiul lui Dumnezeu.

Buna Vestire, cunoscuta in popor si sub numele de Blagovestenie sau Ziua Cucului, se praznuieste, in fiecare an, pe 25 martie, fiind prima sarbatoare atestata documentar, dedicata Maicii Domnului. „Bucura-te Maria, cea plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei si Binecuvantat este rodul trupului tau, Iisus”, i-ar fi spus ingerul.

Traditii, obiceiuri si superstitii de Buna Vestire

1. Fetele trebuie sa asculte cum glasuieste cucul pe 25 martie. Acestea ii pot pune tot felul de intrebari in legatura cu viitorul lor, inclusiv cand se vor casatori si cati copii vor avea. Daca pasarea raspunde de doua ori, raspunsul la intrebare este afirmativ. Daca raspunde de mai multe ori, cucul raspunde negativ.

2. Buna Vestire trebuie sa ii prinda pe credinciosi cu haine noi si curate. Pentru noroc la bani, e bine sa aiba in buzunare cativa lei: in acest fel atrag belsugul in gospodarie.

3. Este o zi in care oamenii nu trebuie sa se supere chiar daca nu le convin multe lucruri. Certurile din aceasta zi sfanta pot aduce necazuri peste an, deci e bine sa se poarte discutii cu multa cumpatare.

4. Copacii trebuie stropiti cu tuica ca sa dea roade bogate. Se spune ca bautura din prune va feri pomii de boli si nu vor fi taiati pentru ca nu sunt roditori.

5. In Maramures, se respecta un obicei stravechi denumit „Noaptea focurilor”. Oamenii aprind focuri in curti si ard lucrurile pe care nu le mai folosesc pentru alungarea ghinionului.

6. Pe 25 martie nu se pun oua sub closca pentru ca puii vor iesi cu doua capete si patru picioare.Ouale scoase de sub gaini in ziua de Buna Vestire nu sunt bune de mancat si trebuie aruncate.

7. Batranii spun ca daca de Buna Vestire va fi vreme frumoasa, vara va fi calduroasa. Daca va fi innorat, va ploua mult la vara.

8. Taranii isi afuma locuintele cu tamaie pastrata de la Pastile trecut ca sa fie feriti de farmecele vrajitoarelor. Se spune ca vrajitoarele prind mare putere in aceasta perioada si prepara o mamaliga speciala care, aruncata in rauri si lacuri, poate ucide pestii si pasarile.

Apasa aici pentru a citi in pagina urmatoare ce sa nu faci de Buna Vestire

Pagini: 1 2

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top