Calendar 20 noiembrie 2020. Creștinii Ortodocși îl sărbătoresc în fiecare an, în această zi, pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul. Se știe despre el că s-a născut în orasul Irinopolis din Decapolea Isauriei, în sud-estul Asiei Mici, în jurul anilor 780-790. A ajuns la o mănăstire din Decapole, la egumenul Simeon, care era fratele mamei sale și a stat acolo vreme de 14 ani.
Sfântul Grigorie Decapolitul este prăznuit pe 20 noiembrie. Sfintele sale Moaște se află în Mănăstirea Bistrița, din județul Vâlcea. Acest Sfânt s-a născut într-un oraș din Asia Mica, spre sfârșitul secolului al VIII-lea, și a trecut la cele veșnice în ziua de 20 noiembrie 842.
Încă de timpuriu s-a retras într-un munte din regiunea natală, unde a întâlnit un fost episcop local, ajungând pustnic. Îndrumat de acesta, el va intra într-o mănăstire din apropiere, iar apoi, la îndemnul mamei sale, într-o alta, unde se nevoia un frate de-al său.
Calendar ortodox 19 noiembrie 2020
Cuviosul Grigorie a petrecut în mănăstirea unchiului său vreme de 14 ani. După nenumărate nevoințe, Sfântul Grigorie s-a retras într-o peșteră aspră, unde s-a nevoit încă o perioadă de timp. După o vreme însă, în urma unei descoperiri, Dumnezeu l-a trimis înapoi, în lume, spre a fi de folos și altora.
Încă din timpul vieții, Cuviosul Grigorie s-a arătat făcător de minuni. El a vindecat mai multe persoane de posesia duhurilor necurate. După ce unchiul său, părintele Simeon, a fost eliberat din temniță, Sfântul Grigorie a plecat din Tesalonic, spre Constantinopol, pentru a-l întâlni.
Sfântul Grigorie Decapolitul s-a îmbolnăvit de idropica, boala de care se crede că a suferit și Sfântul Apostol Pavel. A trecut la cele veșnice în ziua de 20 noiembrie 842, fiind înmormântat într-o mănăstire din Constantinopol.
Și în timpul vieții, dar și după moarte, la mormântul Sfântului Grigorie Decapolitul au fost vindecați mai mulți suferinzi și posedați. După o vreme, când a fost dezgropat trupul sfântului, acesta a fost găsit întreg și frumos mirositor.
A fost așezat în biserica mănăstirii întemeiată de ucenicul său, Iosif Imnograful.
Acest articol a fost actualizat la: 19 noiembrie 2020 14:32