Connect with us

Spiritualitate

Calendar Ortodox 1 aprilie 2020 Sărbătoare mare cu cruce neagră

Calendar Ortodox 1 aprilie 2020 astăzi este mare sărbătoare în calendar marcată cu cruce neagră. Sunt pomeniți sfinții Sfanta Cuvioasa Maria Egipteanca; Denia Canonului Mare. În zilele cu cruce neagră în calendar, nu este bine să speli, faci treburi casnice sau să coși. De asemenea este zi de post negru, în Postul Paștelui.

Calendar Ortodox 1 aprilie 2020

Sfanta Cuvioasa Maria Egipteanca; Denia Canonului Mare

Sfanta Cuvioasa Maria Egipteanca; Denia Canonului Mare

Pe 1 aprilie sunt pomeniți sfinții Sfanta Cuvioasa Maria Egipteanca; Denia Canonului Mare. Iată câteva cuvinte despre viața lor și tradițiile de astăzi.

Maria Egipteanca s-a nascut in Egipt. La varsta de 12 ani si-a parasit parintii si a mers in Alexandria, unde timp de 17 ani a dus o viata desfranata. La varsta de 29 de ani, paraseste Alexandria si ajunge la Ierusalim. Pretextul i-a fost oferit de pelerinajul unor tineri din Egipt si Libia, care calatoreau pe mare spre Ierusalim, pentru a participa la sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci.

Ajunsa in Ierusalim, doreste sa intre in Biserica Sfantului Mormant, insa, nu a putut inainta decat pana la prag. Aici a simtit cum o putere nevazuta o opreste. Incerca de mai multe ori sa intre, dar fara rezultat. Este momentul cand intelege ca modul ei de existenta o face nevrednica de a intra in acest locas.

Se roaga Fecioarei Maria sa faca posibila intrarea sa in locas, cu promisiunea ca isi va schimba intru totul modul de viata. Reuseste sa se inchine Sfintei Cruci si ia decizia sa-si traiasca viata in pustia Iordanului. Cuvioasa Maria Egipteanca a stat aici 47 de ani, in post si rugaciune. Cu un an inainte de moartea sa, taina vietii ei a fost descoperita parintelui Zosima, care a impartasit-o, iar dupa un timp s-a intors ca sa o ingroape, fiind ajutat la saparea mormantului de catre un leu.

Troparul Sfintei Maria Egipteanca

Intru tine maica cu osardie s-a mantuit cel dupa chip; ca luand crucea ai urmat lui Hristos; si lucrand ai invatat sa nu se uite la trup, ca este trecator; ci sa poarte grija de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta si cu ingerii impreuna se bucura, cuvioasa Marie, duhul tau.

Tot astazi, face pomenirea:
– Sfantului Cuvios Macarie, egumenul Peleichitului;
– Sfintilor Mucenici Gherontie si Vasilid;
– Sfantului Ahaz.

Calendar Romano-Catolic și Greco-Catolic 1 aprilie 2020

În calendarele romano-catolic și greco-catolic pe 1 aprilie sunt pomeniți, Sfinții Sf. Hugo, ep., PP (calendar Romano-Catolic), iar în cel Greco-Catolic Sf. cuv. Maria Egipteanca.

Astăzi este și ziua internațională a păcălelilor și se pune că este bine să fii păcălit pe 1 aprilie. Tradițiile și obiceiurile le găsești aici.

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top