Connect with us

Spiritualitate

Calendar ortodox 1 octombrie 2020. Mare sărbătoare cu cruce roșie

Calendar ortodox 1 octombrie 2020. În fiecare zi, la 1 octombrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului, zi de mare sărbătoare, cu cruce roșie. Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne.

Calendar ortodox 1 octombrie 2020

Calendar ortodox 1 octombrie. În această zi se sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare marcată în Calendarul Creștin Ortodox, cu cruce roșie. Această mare sărbătoare amintește de minunea făcută de Maica Domnului în Biserica din Vlaherne.

Pe 1 octombrie 911, se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetății care era asediată. La ora patru dimineața, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioților. În jurul Maicii Domnului ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii.

Văzând acestea, Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, și mă minunez!”.

În această zi, Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Acoperământul Maicii Domnului, și ne amintește că prin rugăciune și credință, și noi putem primi ajutor de la Maica Domnului.

Tropar la sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului

Astăzi, poporul cel binecredincios, luminat prăznuim, umbriţi fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu şi căutând către Preacinstită Icoana ta, cu umilinţă grăim: acoperă-ne pe noi cu Cinstitul tău Acoperământ şi ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre.

Condac la sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului

Fecioara astăzi, înainte stă în Biserică şi cu cetele sfinţilor, nevăzut se roagă lui Dumnezeu, îngerii cu ierarhii se închină şi Apostolii cu proorocii dănţuiesc; că pentru noi roagă Născătoarea de Dumnezeu pe Dumnezeu Cel mai înainte de veci.

Tot pe 1 octombrie se sărbătoresc Sfinții Cuvioși părinți Iosif și Chiriac de la Bisericani.

 

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top