Spiritualitate

Calendar ortodox 10 ianuarie 2021. Sfântul care s-a născut la Bacău și despre care prea puțini români știu

Calendar ortodox 10 ianuarie 2021. Pe data de 10 ianuarie, ortodocșii îl prăznuiesc pe Sfântul Antipa de la Calapodești. Care a fost viața acestui Cuvios care este mai puțin cunoscut la noi, dar foarte cinstiti de greci și de ruși.

Calendar ortodox 10 ianuarie 2021. Cine a fost Sfântul Antipa de la Calapodești

Cuviosul Antipa s-a născut în anul 1816, în satul Calapodești, din județul Bacău. A intrat în monahism la Manăstirea Calapodești, pe când avea 20 de ani. După doi ani a plecat la Muntele Athos și s-a stabilit la schitul românesc Lacu unde a stat vreme de 15 ani. Ulterior a mai stat patru ani la Mănăstirea Esfigmen, una dintre cele mai vechi ale Sfântului Munte.

În anul 1860,  Cuviosul Antipa s-a reîntors în Moldova și a viețuit prin mănăstirile din apropierea Iașului. Din anul 1865 s-a nevoit în Mănăstirea Valaam situată pe o insulă din Lacul Ladoga unde a trăit 17 ani, perioadă în care a fost hirotonit preot.

Antipa Athonitul a trecut la cele veșnice la 10 ianuarie 1882. A fost înmormântat în gropnița Mănăstirii Valaam.

Canonizarea și trecerea în rândul sfinților a fost făcută în Muntele Athos, în anul 1906. El este cinstit mai ales în mănăstirile din Sfântul Munte, fiind singurul călugăr athonit român trecut în rândul sfinților și numărat printre cei din urmă cuvioși părinți ai Athosului.

Troparul Cuviosului Antipa de la Calapodești

Peste pamant arcuindu-te ca un curcubeu, ai ajuns din Sfantul Munte in Athosul de la miazanoapte, Valaam. O, Sfinte Parinte Antipa, mult laudatule, asemenea mult minunatilor batrani ai Moldovei te-ai facut; si acum, locuind in slava cerescului Valaam, roaga-L pe Hristos Dumnezeul nostru sa ne povatuiasca pe calea ingereasca.

Calendar ortodox 9 ianuarie 2021

Tot pe 10 ianuarie 2021 este pomenit și Sfântul Grigorie de Nyssa, unul dintre marii părinți capadocieni, alături de fratele său Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Grigorie de Nazianz.

Sfântul Grigorie a fost prezent la Sinodul II ecumenic de la Constantinopol (381), unde a susținut cu mare succes cauza credinței niceene. Tot el a fost cel care a luat apărarea Sfântului Grigorie de Nazianz împotriva atacurilor episcopilor egipteni și macedonieni, instigați de papa Damasus.

Acest articol a fost actualizat la: 9 ianuarie 2021 17:04

Share
Scris de
Emanuela Ursu