Connect with us
Calendar ortodox 10 iunie 2021. Ce se face de Înălțarea Domnului sau Ispasul

Spiritualitate

Calendar ortodox 10 iunie 2021. Ce se face de Înălțarea Domnului sau Ispasul

Calendar ortodox 10 iunie 2021. Joi este sărbătorită Înălțarea Domnului, cunoscută în popor și sub numele de Ispas. La aceeași dată este marcată și Ziua eroilor neamului, bărbați și femei care au căzut la datorie, pe frontul de luptă. Înălțarea Domnului se sărbătorește în fiecare an la 40 de zile de la Sfintele Paști.

Sărbătoare mare în Calendarul Ortodox, 10 iunie 2021

Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi Înălțarea Domnului. În această zi, oamenii nu se mai salută cu Hristos a înviat! ci cu Hristos s-a înălțat! și totodată, este ultima zi din acest an când se mai mănâncă ouă roșii.

Potrivit Faptelor Apostolilor, după Înviere, Iisus s-a arătat apostolilor timp de 40 de zile, după care s-a înălțat la cer, de față cu ei.

De acum înainte, Hristos șade de-a dreapta Tatălui. Sfântul Ioan Damaschinul spune:

„Prin dreapta Tatălui înțelegem slava și cinstea dumnezeirii în care Cel care exista ca Fiu al lui Dumnezeu mai înainte de toți vecii ca Dumnezeu și consubstanțial Tatălui s-a așezat cu trupul după ce s-a întrupat și după ce trupul lui a fost preaslăvit”.

Citește și: Calendar ortodox iunie 2021

În ziua de Înălțarea Domnului, credincioșii merg la biserică cu ouă roșii pe care le dau de pomană după ce preotul le sfințește. Așa cum am spus, astăzi este ultima zi din acest an în care se mai mănâncă ouă roșii.

Înălțarea Domnului – Sfântul Ioan Gură de Aur

Ce sărbătoare este astăzi? Este o sărbătoare înaltă și mare, care covârșește mintea omenească, și vrednică de marea bunătate a Aceluia ce a așezat-o, adică a lui Dumnezeu. Astăzi neamul omenesc iarăși s-a împăcat cu Dumnezeu. Astăzi vrăjmășia cea îndelungată s-a ridicat, războiul cel îndelungat s-a sfârșit. Astăzi s-a încheiat o minunată pace, care mai înainte niciodată nu se putea aștepta. Căci cine ar fi nădăjduit că Dumnezeu iarăși se va împăca cu oamenii? Nu pentru că Domnul era vrăjmaș al oamenilor, ci pentru că robul era ușuratic la minte; nu pentru că Stăpânul era aspru, ci pentru că robul era nemulțumit.

Ziua Eroilor Neamului – 10 iunie 2021

Sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească. Este ziua în care se fac pomeniri și se depun coroane la monumentele eroilor neamului, care au căzut la datorie pe câmpurile de luptă pentru libertate, dreptate și întregirea neamului.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top