Connect with us
Calendar ortodox 10 mai 2021. Tradiții stricte de Paștele Blajinilor sau Lunea Morților

Spiritualitate

Calendar ortodox 10 mai 2021. Tradiții stricte de Paștele Blajinilor sau Lunea Morților

După Săptămâna Luminată urmează Săptămâna Neagră, în prima zi sărbătorindu-se Paştele Blajinilor, cunoscut şi sub denumirea de Lunea Morţilor sau Paştele Rohmanilor, conform calendarului ortodox de pe 10 mai. La fel ca în Săptămâna Luminată, și acum se sărbătorește fiecare zi și se ține cont de mai multe tradiții și obiceiuri importante.

Superstiții importante de Paștele Blajinilor

După Paște, urmează Săptămâna Neagră. În lunea de după Săptămâna Luminată se sărbătorește Paștele Blajinilor, numit și Lunea Morţilor, Paştele Morţilor, Paştele Mic, Paştele Rohmanilor sau Mătcălăul. În folclor, blajinii mai sunt cunoscuți și sub numele de rohmani. Sărbătoarea are mare legătură cu cei morți, pentru că tradiția spune că este Paștele celor care nu mai siunt printre noi și au murit fie ei pregătiți — spovediți, împărtășiți și cu lumânare — sau nepregătiți.

Paştele Blajilor sau Paştele Morţilor se ţine în lunea de după Duminica Luminată, la o săptămână şi o zi după Învierea Domnului. Se spune că femeile merg luni la cimitir, depun ofrande pe morminte, bocesc morții, împart pomeni, întind mese festive în cimitir, lângă biserică sau la iarbă verde, totul în amintirea celor morți.

Blajinii ar fi oamenii de demult, care nu țineau cont de noțiunea timpului și sărbătoreau Paștele întârziat. Se spune că ei află de sărbătoare luni, după ce oamenii merg și aruncă pe apă cojile ouălor ciocnite de Paștele ortodox.

Ce să nu faci de Paștele Morților

Nu ai voie sa coși, să speli haine și nici să bați covoare, pentru că zgomotul astfel produs îi poate speria pe blajinii care se întorc în această zi specială de pe lumea cealaltă pentru a se ruga și a ține post pentru cei vii. Ce ai voie să faci este să pui găinile la clocit, pentru că așa vor ieși puii frumoși și sănătoși.

Se spune că, în anumite zone ale țării, preoții citesc pomelnice cu numele celor morți și femeile duc la biserică bucate pe care slujitorii Domnului se sfințesc, după care sunt împărțite celor nevoiași.

De asemenea, nu ai voie să îi vorbești de rău pe cei care s-au dus, chiar dacă nu ai fost în relații tocmai bune cu aceștia, pentru că morții bârfiți pot face necazuri în casele oamenilor. Se spune că morții pot da foc grajdurilor, ucid animalele din ogradă și provoacă multe rele.

Rugăciunea pe care e bine să o rostești astăzi, de Paștele Blajinilor

Pomeneste, Doamne, pe cei ce intru nadejdea invierii si a vietii celei ce va sa fie au adormit, parinti si frati ai nostri si pe toti cei care intru dreapta credinta s-au savarsit, si iarta-le lor toate gresalele pe care cu cuvantul sau cu lucrul sau cu gandul le-au savarsit si-i asaza pe ei, Doamne, in locuri luminoase, in locuri cu verdeata, in locuri de odihna, de unde a fugit toata durerea, intristarea si suspinarea si unde cercetarea fetei Tale veseleste pe toti sfintii Tai cei din veac. Daruieste-le lor si noua imparatia Ta si impartasirea bunatatilor Tale celor negraite si vesnice si desfatarea vietii Tale celei nesfarsite si fericite. Ca Tu esti invierea si odihna adormitilor robilor Tai (N), Hristoase, Dumnezeul nostru, si Tie slava inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte si Preasfantului si Bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. Cu sfintii odihneste, Hristoase, sufletele adormitilor robilor Tai, unde nu este durere, nici intristare, nici suspin, ci viata fara de sfarsit.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top