Connect with us
Calendar ortodox 10 noiembrie 2020. Sunt sărbătoriți cinci sfinți apostoli

Spiritualitate

Calendar ortodox 10 noiembrie 2020. Sunt sărbătoriți cinci sfinți apostoli

Calendar ortodox 10 noiembrie 2020. Cinci sfinți apostoli sunt sărbătoriți în această zi, care anul acesta cade marțea. Este vorba despre Sfinții Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru și Cuart. Ei fac parte dintre cei șaptezeci de apostoli.

Calendar ortodox 10 noiembrie 2020

Calendar ortodox 10 noiembrie 2020. În a zecea zi din luna noiembrie sunt sărbătoriți Sfinții Apostoli Radion, Olimp, Erast, Sosipatru și Cuart. Dintre aceștia, Olimp si Rodion au suferit moarte martirică în vremea lui Nero, în cetatea Romei.

Erast a fost iconom al bisericii din Ierusalim și episcop al Paneadei, iar Sosipatru episcop la Iconiu. Cuart a fost episcop al cetății Beirutului, a botezat mulți elini și a pătimit pentru credința în Hristos.

În această zi facem și pomenirea Sfântului Mucenic Orest. Acesta a pătimit în vremea împăratului Dioclețian. A fost prins de guvernatorul Maximin și obligat să cinstească zeilor.

Sfântul Orest a răspuns:

„Te înșeli amarnic, ighemoane, necunoscând adevărul! Iată, zeii aceștia sunt făcuți din aur și argint, din aramă și din fier, pentru înșelăciunea omenească. Ei nici nu văd și nici nu aud, fiind lucruri făcute de mâini omenești, care nu pot a-și ajută lor, nici a face bine altcuiva. Pentru ce dar să mă închin lor?”

Sfântul a fost bătut fără milă cu diferite unelte, atât de mult, încât s-au schimbat patruzeci de ostași, iar uneltele s-au rupt și s-au sfărâmat, iar pe trupul lui nu era loc fără răni.

Tot în această zi, în fiecare an, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe sfinții: Sfinții Arsenie Capadocianul,
Sfântul Cuvios Teostirict din Simvola, Sfântul Cuvios Nonnos, Sfântul Sfințitul Mucenic Mil, episcopul, cu doi ucenici ai săi, Sfinții Mucenici Caliopie, Nir și Orion.

Calendar ortodox 9 noiembrie 2020

Pe 11 noiembrie, în Calendarul Creștin Ortodox se face pomenirea Sfântului Mare Mucenic Mina. Sfântul Mina este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 11 noiembrie.

S-a născut în Nakiyos, în apropiere de Memphis, în prima jumătate a secolului al III-lea. Rămâne orfan pe când era copil. Tatăl i-a murit când avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani după acesta.

Intră în armata imperială, dar când Dioclețian a emis primul edict de persecutare a creștinilor, părăsește armata și se retrage în desert, dedicându-se vieții ascetice.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top