Conform calendarului ortodox 2021, la data de 11 aprilie, credincioșii îl sărbătoresc pe marele Sfânt Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului. Marele Sfânt a avut un rol important pentru religie și a fost recunoscut pentru bunătatea sa și pentru iubirea lui față de Dumnezeu. Vezi ca trebuie să faci în această zi de duminică, în care se săvârșește Sfânta Liturghie.
Născut pe 7 octombrie 1787, botezat Constantin, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica a crescut într-o familie credincioasă, fratele său cel mai mare călugărindu-se în tinerețe și fiind cunoscut în viața monahală sub numele de Acachie. Mama sa , Floarea, s-a retras și ea din viața lumească în mănăstirea Pasărea.
Calinic, văzând și crescând într-o familie plină de credință, a ales și el aceeași cale. Marele Sfânt a urmat cursurile unei școli românești de pe lângă o biserică, aici învățând și limba greacă, după care s-a retras la Mănăstirea Cernica.
Pe data de 12 noiembrie 1808, tânărul Constantin devine monahul Calinic.După ce a refuzat să fie mitropolit al Ungrovlahiei, a fost ales în anul 1850 în fruntea episcopiei Râmnicului. El a reclădit catedrala episcopală de la Ramnicu-Valcea și s-a mutat aici în 1857, unde a păstorit până în 1868.
Tot el a fost cel care a ridicat Mănăstirea Frăsinei, locul în care nu au acces femeile. Potrivit Tradiţiei, Sfântul Calinic a pus pe drumul spre Frăsinei o bornă: „Până aici au voie femeile, de aici este partea monahilor”. Aceasta bornă a fost scoasă în perioada comunistă, păstrându-se acum în mănăstire.
Sfânta Liturghie are loc în fiecare duminică. Se spune că de Sfânta Liturghie trebuie să vii cât mai devreme la biserică, înainte de începerea slujbei; dacă ajungi la biserică după începerea slujbei, intră în liniște și fii atent la ce se întâmplă. Dacă se citește ceva important în acel timp și preotul este ieșit din altar, așteaptă până se termină de citit toate acestea ca apoi să găsești un loc în care să te îndrepți sau să te așezi.
Nu este bine să vorbești sau să râzi în timpul Sfintei Liturghii, să vorbești despre cei care mai intră în biserică sau să faci orice altceva care nu are legătură cu această zi. De asemenea, nu trebuie să deranjezi în niciun fel slujba și să fii atent pe tot parcursul acesteia.
Acest articol a fost actualizat la: 2021-04-10T15:17:01+03:00 15:17
Acest site foloseste cookies.
Read More