Connect with us

Spiritualitate

Calendar ortodox 11 iunie 2021. La mulți ani de Sfântul Luca

Calendar ortodox 11 iunie 2021. În vinerea aceasta, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfântul Apostol Vartolomeu și pe Sfântul Apostol Luca. Este zi cu dezlegare la pește, astfel încât cei care postesc vinerea, pot astăzi să consume pește și mâncare de pește. Cei care poartă numele Sfântului Luca își sărbătoresc astăzi onomastica.

Calendarul zilei de vineri, 11 iunie 2021

Sfântul Luca al Crimeei, cel care este cinstit astăzi de către Biserica Ortodoxă era chirurg și refuza să intre în sala de operații și să-și facă meseria, dacă pe perete nu exista o icoană cu Maica Domnului. 11 iunie 1961 este ziua în care acest Sfânt a trecut la cele veșnice.

Pentru dragostea și credința lui în Iisus Hristos, el a pătimit mult în temnițele comuniste. Sfintele sale moaște se află în orașul Sinferopol din Crimeea.

Troparul Sfântului Luca al Crimeei

Pe lauda doctorilor şi mândria Simferopolului, pe alesul ierarh al lui Hristos şi ocrotitorul Mănăstirii Dovra, pe Sfinţitul Luca Doctorul să-l lăudăm cu imnuri duhovniceşti şi cu sfinte cântări, că izvorăşte din belşug darurile vindecărilor.

Pe 11 iunie este cinstit și Sfântul Apostol Vartomoleu. Acesta a fost unul dintre cei doisprezece ucenici ai lui Hristos. Împreună cu Sfântul Apostol Filip și Mariami, sora acestuia, Sfântul Apostol Vartoloeu a propovăduit învățătura lui Hristos în cetățile din Siria și Asia de Sus.

Alți Sfinți pomeniți vineri, 11 iunie 2021: Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Axion Estin”, Soborul Arhanghelului Gavriil din Adin, Sfântul Mucenic Teopempt împreună cu alți patru, Sfântul Neanisi, Sfântul Varnaba și Sfântul Luca al Crimeii.

Dezlegare la pește pe 11 iunie 2021

Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește în această zi, astfel încât, credincioșii care țin post vinerea, pot să consume pește și mâncare de pește.

Sărbători cu cruce roșie în luna iunie 2021. Pe 20 iunie sunt Rusaliile, Pogorârea Sfântului Duh, apoi este Lunea Sfântului Duh, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top