Connect with us
Calendar ortodox 11 octombrie 2020. Sfânt important sărbătorit duminică

Spiritualitate

Calendar ortodox 11 octombrie 2020. Sfânt important sărbătorit duminică

La data de 11 octombrie, românii sărbătoresc un sfânt important, care a avut un rol semnificativ în religia noastră. Sfântul Apostol Filip este unul din cei şapte diaconi şi s-a născut în Cezareea Palestinei. Împreună cu Sfântul Arhidiacon Ştefan s-au numărat între cei şapte diaconi aleşi de către Sfinţii Apostoli și este sărbătorit mâine.

Sfântul Apostol Filip- 11 octombrie

Sfântul Apostol Filip, rememorat la data de 11 octombrie, s-a născut în Cezareea Palestinei. Împreună cu Sfântul Arhidiacon Stefan s-au numărat între cei șapte diaconi aleși de către Sfinții Apostoli. Sfântul Apostol Filip a fost căsătorit, a avut patru fiice și a fost diacon. Ca diacon, el a slujit pentru săraci și văduve și i-a ajutat cu tot ce a putut.

In vremea prigoanei asupra creștinilor pornite la Ierusalim, Sfântul Filip s-a stabilit în Samaria, unde a predicat cuvântul lui Hristos și a făcut mereu voia Lui. Tot aici, Dumnezeu a lucrat prin Sfântul Apostol Filip și a făcut multe minuni. Sfântul Filip este cel care l-a botezat pe Simon Magul şi pe eunucul Candachiei, Regina Etiopiei. A fost hirotonit Arhiereu al cetăţii Tralles, unde a şi încetat din viaţă.

Rugăciune închinată Sfântului Apostol Filip

Izgonitor de demoni arătându-te şi luminător celor din întuneric văzându-te, ai arătat pe Soarele care a strălucit din Fecioară. Şi capiştile idoleşti sfărâmând, ai ridicat Biserici, fericite, spre Slava Dumnezeului nostru. Pentru aceasta pe tine te cinstim şi Dumnezeiască pomenirea ta strălucit o prăznuim şi cu un glas strigăm către tine, Sfinte Apostole Filip: roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli să dăruiască celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta.

Cu toată dragostea te-ai Alăturat de Cuvântul lui Dumnezeu, Cel Ce S-a Întrupat, Apostole, ucenic Lui făcându-te şi Dumnezeiască slugă şi de Taine grăitor. Pentru aceasta de Dânsul fiind trimis la păgâni, ai propovăduit venirea Lui, strigând: pe Domnul lăudaţi-L lucrurile şi-L preaînălţaţi întru toţi vecii.

Cu toţi cinstiţii Apostoli şi cu proorocii şi cu purtătorii de chinuri, Sfinte Filip, cu cuvioşii, cu ierarhii şi cu drepţii, cu Născătoarea de Dumnezeu roagă-te, să dăruiască dezlegare de greşeli şi curăţire de multe păcate, celor ce cu credinţă săvârşesc de lumină purtătoare şi Dumnezeiască pomenirea ta.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top