Calendar ortodox 11 septembrie 2020. Ce sfânt important sărbătorim

10.09.2020
Calendar ortodox 11 septembrie 2020. Ce sfânt important sărbătorim

Data de 11 septembrie este importantă pentru credincioși, fiind sărbătorită o sfântă cu o poveste de viață interesantă, care a marcat religia. Aceasta a făcut o greșeală gravă, care i-a marcat existența, dar apoi a decis să ducă o viață lipsită de pâcat, departe de orice ispită, schimbându-și chiar și identitatea și dedicându-și viața doar lui Dumnezeu, spre iertarea nelegilor sale.

Calendar ortodox 11 septembrie 2020. Ce sfânt important sărbătorim

Sfânta Cuvioasă Teodora a trăit în Alexandria, Egipt, în timpul împăratului Zenon din Constantinopol (474-491). Părinții ei, bogați, au căsătorit-o de tânără, soțul său fiind un om bun și iubitor. Cu toate acestea, tinerețea și mintea ei necoaptă au împins-o să cadă în păcat cu un tinerel.

Vezi și: Mesaje de Sfânta Teodora, pentru prieteni, colegi, iubit, iubită, părinți, frați

Astfel, căzând în adulter, a decis să se retragă în pustiu, pentru a-și dedica tot timpul rugăciunii. Ea și-a schimbat identitatea pentru a nu fi recunoscută, și-a tuns părul, a început să poarte haine bărbătești și s-a retras în mănăstirea Octodecatos, luându-şi numele de Teodor.

A uimit obştea de monahi cu nevoinţele, cu postul şi lacrimile de pocăinţă, a încercat să-și spele păcatele prin orice cale. O tânără de o moralitate îndoielnică a acuzat, pe nedrept, pe „Teodor” că a lăsat-o însărcinată. Atunci, Teodora nu a încercat să se dezvinovăţească și a fost obligată să plece din mănăstire. Sfânta a petrecut şapte ani într-o pădure pustie, unde și-a dedicat timpul rugăciunii și creșterii copilului acelei femei.

În tot acest timp, a biruit prin rugăciune toate ispitele venite din partea diavolului și nu a încălcat voia și cuvântului lui Dumnezeu. După şapte ani, stareţul mănăstirii l-a primit înapoi în mănăstire pe monahul „Teodor”. După doi ani, el a decedat şi abia atunci, toţi fraţii au văzut că el era de fapt femeie.

Troparul Sfintei Cuvioase Teodora din Alexandria, glasul al 8-lea:

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Teodora, duhul tău.