Este sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox în ziua de 12 decembrie 2020. În această zi este prăznuit Sfântul Ierarh Spiridon, care a fost un mare făcător de minuni.
Sfântul Ierarh Spiridon s-a născut în jurul anului 270, în Askia, Cipru; El a fost căsătorit și a avut și o fiică pe car eo chema Irina. După moartea soției, a fost înscăunat ca episcop al Trimitundei, oraș pe care l-a păstorit până în anul 348, când s-a stins din viață.
Pe vremea persecuțiilor desfășurate sub împăratul Maximian (295 d.Hr.), Sfântul Spiridon a fost arestat și supus unor chinuri de neimaginat pentru că era creștin. PEntru că și-a mărturisit cu mult curaj credinșa i-a fost scos ochiul drept și i s-a tăiat pulpa stângă.
În anul 325, a participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, convocat de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, unde a uimit pe mulți cu simplitatea cu care a explicat credința ortodoxă. El a explicat Taina Preasfintei Treimi ținând în mână o cărămidă și cu ajutorul lui Dumnezeu, printr-o rugăciune foarte puternică, a reușit pe loc ca aceasta să se desfacă în elementele din care era alcătuită. În timp ce vorbea, s-a aprins focul în partea de sus a cărămizii și a început să curgă apa din partea de jos, iar pământul a rămas în mână Sfântului Ierarh.
După o viațăpe care I-a închinat-o numai Lui Dumnezeu, Sfântul Ierarh Spiridon a trecut în neființă în anul 348, fiind îngropat în Biserica ‘Sfinților Apostoli’ din Trimitunda. După ce saracinii au cotropit insula, ciprioții au deschis mormântul său pentru a-i muta moaștele la Constantinopol. La căderea Constantinopolului în mâinile turcilor, în 1453, sfintele sale moaște au fost mutate în Serbia, iar de aici un părinte din Insula Corfu, Georgios Kalohairetis, le-a adus în Grecia, Corfu. Aici se află într-o biserică la 100 de metri de mitropolie, unde se găsesc moaștele Sfintei Împărătese Teodora.
Pentru viața sa curată și pentru credința sa nemărginită, Sfântul Spiridon a fost înzestrat de Dumnezeu cu darul facerii de minuni, chiar de când se afla în viață. Prin rugăciunile sale el a reușit să facă multe minuni și în viața sa, dar și după trecerea la cele veșnice. Prin rugăciunile sale a vindecat pe împăratul Constans și a înviat fiul unei femei căreia i-a poruncit apoi să nu spună nimănui de această minune. După trecerea Sfântului Ierarh la cele veșnice, Dumnezeu, pentru rugăciunile sfântului, a izbăvit insula Cipru de foamete (1550), epidemie (1630), de ciumă (1673), salvând-o și de asediul turcilor otomani (în 1716).
Acest articol a fost actualizat la: 11 decembrie 2020 20:38