Spiritualitate

Calendar ortodox 12 ianuarie 2021. Cea mai puternică rugăciune închinată unei mari sfinte

Ziua de 12 ianuarie este una extrem de importantă pentru toți credincioșii. Sfânta Muceniţă este prăznuită la data de 12 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfânta Muceniţă Tatiana este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, datorită iubirii sale de Dumnezeu de care a dat dovadă mereu.

Sfânta Tatiana, 12 ianuarie

Sfânta Tatiana s-a născut şi a trăit la Roma, într-o familie de nobili, în secolul al III-lea, în vremea împăraţilor Alexandru Sever şi Maximian , recunoscuţi în epocă  pentru cruzimea manifestată faţă de creştini. Tatăl Muceniţei, deşi a fost ales de trei ori proconsul în administraţia imperială, îmbrăţişa pe ascuns credinţa creştină şi fiica lui a fost crescută în spiritul iubirii de Hristos, fără ca nimeni altcineva să știe.

La vremea când trebuia să se mărite, Tatiana a refuzat să-şi întemeieze o familie şi a ales viaţa monahală. Pentru dăruirea cu care-şi împlinea misiunea, ea a fost numită diaconiţă într-o biserică din Roma.

Tatiana a dus mereu o viață lipsită de păcat, a postit, a îngrijit bolnavii, i-a ajutat pe cei aflați la nevoie și niciodată nu a renunțat la Dumnezeu. Tatiana a fost chemată să-i jertfească pe zei și a refuzat. Din acel moment au început pătimirile Tatianei. La început i s-a tăiat părul, iar trupul i-a fost împus cu suliţa; a fost spânzurată şi aruncată în cuşca unui leu fioros. Toți se mirau de puterile ei, motiv pentru care a fost ucisă prin decapitare alături de tatăl ei, deoarece nimic nu o putea ucide.

Capul Sfintei Tatiana poate fi văzut la Catedrală mitropolitană din Craiova, în raclă în care se găsesc și moaștele Sfântului Ierarh Nifon, patriarh al Constantinopolului și ale Sfinților Mucenici Serghie și Vah.

Rugăciune Sfânta Tatiana

Rugăciunea închinată Sfintei Tatiana este una dintre cele mai puternice, pe care este bine să o rostim ori de câte ori ne simțim în primejdie și avem nevoie de ajutor. Această rugăciune este recomandată în special copiilor, Tatiana fiind sfânta care îi ocrotește mereu, încă de la naștere.

„O, Sfântă Tatiana, fecioară aleasă a Bisericii dreptmăritoare, ceea ce ai proslăvit pe Dumnezeu în mădularele tale cele muceniceşti, fii ocrotitoarea noastră în faţa necazurilor şi a primejdiilor. Tu, Sfântă Muceniţă, mireasă a lui Hristos Dumnezeu, ştiind cuvântul: „oricine va voi să-şi scape sufletul său îl va pierde, iar cine va pierde sufletul său pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela îl va câştiga’, nu te-ai temut şi cu bucurie ţi-ai dat viaţa pentru El. Sfântă Tatiana, vezi slăbiciunile şi neputinţele noastre, vezi teama noastră de greutăţi şi frica noastră de suferinţă şi nu ne lăsa pe noi, cei ce iubim patimile păcătoase mai mult decât pătimirea pentru Hristos şi nu suntem vrednici de numele de creştini, dar alergăm la ajutorul tău, ca să mijloceşti pentru noi pururea la iubitorul de oameni Dumnezeu să punem început bun pe calea pocăinţei.

Sfântă Muceniţă Tatiana, aşa cum te-au înconjurat pe tine îngerii, aşa să ne înconjoare şi pe noi mila Domnului cu rugăciunile tale. Aşa cum rănile ţi-au fost tămăduite de Hristos, aşa să ne fie şi nouă tămăduite rănile sufletului prin mijlocirea ta. Ca întăriţi pe piatra credinţei, slavă, cinste şi închinăciune să înălţăm Unuia în Treime Dumnezeul nostru, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”

Acest articol a fost actualizat la: 11 ianuarie 2021 15:33

Share
Scris de
Andreea Oprea