Din cele mai vechi timpuri, oamenii au creat tot felul de obiceiuri și superstiții pe care l-au respectat și care s-au perpetuat din generație în generație. Unele dintre acestea au legătură cu zilele săptămânii din calendarul ortodox. De exemplu, ziua de vineri, 12 martie 2021 vine la pachet cu superstiții legate de ce nu este bine să faci ca să fii ferit de necaz tot timpul anului.
Există trei superstiții legate de ziua de vineri și de ce nu este bine să faci, dacă vrei să fii păzit de rele și de ghinion. De exemplu, în trecut se spunea că vinerea nu este bine să coși, pentru că îți vei coase buzele și nici să torci, pentru că îți vei încurca mațele.
Fetele nemăritate nu au voie să-și taie unghiile în zi de vineri, pentru că din bătrâni se spune că vor rămâne singure toată viața. De asemenea, în zi de vineri nu este bine să începi o activitate nouă, decât dacă ești sigur că o vei termina până la finalul zilei.
O altă superstiție se referă la faptul că vinerea nu se fac cununii. Cine se căsătorește în zi de vineri nu va avea viață lungă în cuplu.
Biserica Ortodoxă îi cinstește vineri, 12 martie 2021 pe Sfântul Teofan Mărturisitorul și pe Sfântul Simeon Noul Teolog. Cel dintâi Sfânt pomenit pe 12 martie s-a născut de Bobotează, iar la vârsta de 12 ani a fost logodit cu fiica unui senator. A primit de la Dumnezeu harul facerii de minuni prin care vindeca toate bolile, dar mai cu seamă toate formele de nebunie.
Citește și: De ce postim miercurea și vinerea
Citește Troparul Sfântului Teofan Mărturisitorul
Îndreptătorule al Ortodoxiei, învățătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu și al curăției, și luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată, Teofan, înțelepte, cu învățăturile tale pe toți i-ai luminat. Alăuta duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.
Al doilea Sfânt pomenit în Calendarul Ortodox Român în fiecare an la data de 12 martie este Sfântul Simeon Noul Teolog. Acesta a fost un îndrumător de suflete și reînnoitor al vieții monahale. Viața Sfântului Simeon a fost scrisă de către cel care i-a fost ucenic, Cuviosul Nichita Stithatul.
Operele Sfantului Simeon se împart în patru categorii mari, după cum urmează: Cateheze (34): „Cuvântari” și „Cuvântări ascetice”; Cuvântări teologice (3) și etice (15); Capete; Imne.