Connect with us
Calendar ortodox 12 noiembrie. Care este sfântul zilei de joi

Spiritualitate

Calendar ortodox 12 noiembrie. Care este Sfântul zilei de joi

Calendar ortodox 12 noiembrie. Ziua de joi este una importantă, fiind sărbătorit un sfânt mare. Sfântul Atanasie Todoran este prăznuit la data de 12 noiembrie în Calendarul ortodox, alături de Sfinții Vasile din Mocod, Grigore din Zagra si Vasile din Telciu. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea lor în zile 22-24 octombrie 2007, iar proclamarea oficială a lor ca sfinţi a avut loc la 11 mai 2008.

Calendar ortodox 12 noiembrie. Viața sfinților

Sfântul Atanasie Todoran s-a născut în Bichigiu, sat de pe Valea Sălăuței, într-o familie de țărani liberi. Datele susțin că sfântula fost înrudit cu strămoșii poetului George Cosbuc. Încă de mic copil, el slujea în armata Imperiului Habsburgic, undeva lângă Viena. Liberarea lor tot fusese amânată, motiv pentru care și-a pierdut răbdarea. Astfel, el a dezertat şi s-a refugiat în Maramureş, deoarece era urmărit de autorități.

În cele din urmă, a fost prins de oamenii împărăţiei şi a fost închis în Bistriţa, în Turnul Dogarilor. După ce i s-a sfârșit pedeapsa și pentru că fiul i s-a îmbolnăvit rău, s-a întors acasă. În cele din urmă, copilul a murit, iar el s-a împotrivit spovedirii şi împărtăşirii lui cu azimă de către preotul unit, pentru că preotul ortodox fusese alungat de împărăţie. El și-a îngropat băiatul în ritul credinței strămoșești.

Sfântul s-a opus trecerii la catolicism și a reușit să-i convingă și pe ceilalți. Atanasie Todoran a fost frânt cu roata de sus în jos, iar capul i-a fost legat de o roată, „pentru ca i-a reținut pe oameni de la unire si de la înrolarea ăn statutul militar grăniceresc…” – după cum se arată în sentința de condamnare. Alături de el, au avut parte de un sfârșit tragic, fiind spânzurați, Vasile Dumitru din Mocod, Grigore Manu din Zagra și Vasile Oichi din Telciu. Alte nouasprezece persoane au fost supuse bătăilor cu vergi și au murit din cauza loviturilor.

Troparul Sfântului Martir Atanasie Todoran,

Glasul 1

Luptător pentru credinţă şi neam, biruitor al potrivnicilor lui Hristos şi apărător neînfricat al Ortodoxiei, ai odrăslit în Ţara Năsăudului, primind cu bărbăţie moarte de martir. Pentru aceasta, nimicind amăgirile asupritorilor, ai câştigat cununa cea neveştejită a sfinţeniei. Fericite Atanasie, roagă-L pe Hristos Dumnezeu să miluiască şi să mântuiască sufletele noastre.

Condacul  Sfântului Martir Atanasie Todoran

Pe iubitorul de nevoinţe, pe mărturisitorul Ortodoxiei, pe Sfântul Atanasie, bărbatul preaînţelept şi împlinitorul bunelor rânduieli ale Bisericii lui Hristos, să-l cinstim şi să-l lăudăm după cuviinţă că, vrednic fiind de mărirea lui Dumnezeu, prin moartea sa pe roată i-a biruit pe prigonitori. Pentru aceasta, într-un glas, cu bucurie să-i cântăm: Bucură-te, Sfinte Atanasie, martirul cel neînfricat şi apărătorul dreptei credinţe!

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top