Categorii Spiritualitate

Calendar ortodox 13 septembrie 2020. Dublă-sărbătoare înainte de Înălțarea Sfintei Cruci

Calendar ortodox 13 septembrie. Pe 13 septembrie, în ajun de Înălțarea Sfintei Cruci, pentru creștini este mare sărbătoare. Astfel, românii de pretutindeni îl cinstesc pe Sfântul Ioan de la Prislop, care a avut un rol foarte important pentru religie, deși este mai puțin cunoscut. De altfel, Biserica Ortdodoxă Română sărbătorește pomenirea sfinţirii bisericii Sfintei Învieri a lui Hristos.

Calendar ortodox 13 septembrie 2020

La 13 septembrie este prăznuită de către Biserica Ortodoxă sfințirea Bisericii Învierii din Ierusalim. Biserica Învierii sau Biserica Sfântului Mormânt este o construcție ridicată de Sfânta împărăteasă Elena, mama Sfântului împărat Constantin cel Mare (306-337), în Ierusalim. Așezământul a fost ridicat pe muntele Golgota acolo unde s-a răstignit Hristos, deasupra Sfântului Mormânt. Acel loc era urât de toți cei care nu credeau în Cuvântul Domnului.

Tot în această zi este sărbătorit Sfântul Ioan de la Prislop, originar din Silvasul de Sus. Acesta a trăit într-o peșteră retrasă, în apropierea Mănăstirii Prislop. Locul acesta a fost săpat chiar de el, într-un mal adânc și stâncos. Acesta și-a petrecut viața retras în rugăciune și s-a luptat cu ispitele diavolilor. El a fost ucis de către un vănător care a crezut că este un animal sălbatic.

Sfintele sale moaște s-au păstrat multă vreme în peștera de la Prislop, unde veneau credincioșii din împrejurimi și se închinau, deoarece se spunea că trupul acestuia neputrezit vreodată face minuni. În prezent nu se cunoaște unde se află moaștele sale, existând mai multe posibilități.

Troparul Sfântului, glasul I

Iubitorule de nevoinţă şi râvnitorule întru cele sfinte, Cuvioase Părinte Ioane! Părăsit-ai cele trecătoare şi ai ales pe cele veşnice, luat-ai jugul lui Hristos în Mănăstirea Prislop şi în peşteră pustnicească împreună cu îngerii L-ai slăvit pe Dumnezeu. Pentru aceasta, nu înceta a te ruga pentru sufletele noastre!

Condacul 1

Jugul nevoinţelor pe umeri luându-l, lui Hristos ai urmat, Prea Cuvioase Părinte Ioane. În peşteră nevoindu-te, cu răceala pietrei te-ai împrietenit şi podoaba pustniciei o ai dobândit. Pentru aceasta cu cântări te lăudăm, zicând: Bucură-te, Sfinte Prea Cuvioase Părinte Ioane, lauda Prislopului!

Share
Scris de
Andreea Oprea

Acest site foloseste cookies.

Read More