Calendar ortodox 14 decembrie 2020. Care sunt cei patru Sfinți Mucenici pomeniți astăzi

13.12.2020
Calendar ortodox 14 decembrie 2020. Care sunt cei patru Sfinți Mucenici pomeniți astăzi

Calendar ortodox 14 decembrie 2020. Sunt pomeniți Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie. Acești Sfinți au trăit în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, în secolele III si IV. Din Sinaxar aflăm că în timp ce un dregător împărătesc călătorea în Helespont, a fost întâmpinat de Tirs, mărturisitor al lui Hristos.

Calendar ortodox 14 decembrie 2020

Tot în această zi se face pomenirea pătimirea Sfinților Mucenici Tirs, Levchie și Calinic. Aceşti sfinţi mucenici au trăit pe vremea împăratului Deciu şi a ighemonului Cumvrichie, care a pornit mare prigoană împotriva creştinilor în părţile Nicomidiei, Niceii şi Cezareii Bitiniei.

Sfântul Levchie, de bunăvoia lui, s-a dus la ighemon, a mărturisit pe Hristos şi a defăimat deşertăciunea închinării la idoli. La porunca ighemonului a fost supus mai multor chinuri. Pentru că a rămas tare şi neclintit în credinţa creştinească, a fost decapitat.

Pomenirea celor patru ostași din garda împărătească

În fiecare an, pe 14 decembrie se face pomenirea celor patru ostași din garda împărătească. Diocleţian, după ce a chinuit pe sfinţi cu felurite chinuri, a aruncat pe Sfântul Arian legat cu lanţuri într-o groapă adâncă şi a acoperit groapa cu pământ; a pus deasupra gropii scaunul său şi a poruncit ostaşilor să joace, zicând:

„Să vedem dacă va veni Dumnezeul lui Arian ca să-l scoată din groapa asta”.

Apoi a plecat la palat. Când s-a dus să se culce, a văzut atârnate deasupra patului piatra şi lanţurile purtate de Arian, iar pe Arian aşezat pe pat. Împăratul s-a spăimântat şi a socotit că este vrăjitor. Atunci l-a aruncat în mare împreună cu cei patru ostaşi din garda împărătească, ce crezuseră împreună cu el în Hristos. Delfinii au luat moaştele lor, ce se aflau în cei cinci saci în care fuseseră băgaţi, şi le-a scos la ţărm la Alexandria, unde au fost îngropate într-un loc de seamă.

Calendar ortodox 13 decembrie 2020

Tot în această zi, pomenirea înfricoşătoarei ameninţări a cutremurului ce a fost adus asupra noastră cu iubire de oameni şi de care mai presus de orice nădejde ne-a izbăvit Domnul cel iubitor de oameni.