Calendar ortodox 14 ianuarie. Continuă seria sărbătorilor importante din acest an. Data de 14 ianuarie este una importantă pentru români, în special pentru femeile care poartă numele sfintei sărbătorite azi. Sfânta Nina, ”Luminătoarea Gergiei” a fost o mare iubitoare de Dumnezeu și a trăit o viață lipsită de păcat.
În data de 14 ianuarie o sărbătorim pe Sfânta Nina. Sfânta Nina s-a născut în Capadocia în jurul anului 290, din părinți nobili și credincioși. Familia ei era toată o iubitoare de Dumnezeu: tatăl ei, generalul roman Zabulon, era rudă cu sfântul mare mucenic Gheorghe, iar mama ei, Suzana, era soră cu patriarhul Ierusalimului, Iuvenalie.
După numai câțiva ani, Nina pleacă din Ierusalim spre Armenia și Georgia, cu binecuvântarea patriarhului Iuvenalie, unchiul ei, spre a se închina Giulgiului lui Hristos, care se spunea că este în acele locuri.
De-a lungul vieții, ea a realiza mai multe minuni: convertește la creștinism pe conducătorul sinagogii, Abiatar, dar și pe mai mulți evrei, o vindecă pe regina Nana, care era demonizată, iar cu rugăciunile ei redă vederea regelui Mirian.
Sfânta Nina a murit la 14 ianuarie 338.
Numele Nina are o semnificație aparte și este purtat de multe femei din România. Numele semnifică o femeie sensibilă, unică, ce aspiră mereu la ordine și echilibru.
Nina îi ascultă pe cei din jur mereu și este atentă la nevoile lor, așa cum era și Sfânta Nina.
În fiecare an, în luna ianuarie, în ziua a paisprezecea, se pomenesc sfinţii ucişi în Muntele Sinai. Acest loc este special, deoarece Dumnezeu a dat aici legea poporului ales. Sfinții Părinți care au fost ucişi în Muntele Sinai şi Rait au trăit în secolele IV şi V şi au fost omorâţi de barbarii din Arabia şi Etiopia. Se zice că barbarii au venit acolo și, negăsind aur, s-au răzbunat
Acest articol a fost actualizat la: 13 ianuarie 2021 20:42