Conform calendarului ortodox de anul acesta, la data de 14 martie este sărbătorit Sfântul Benedict. Este o sărbătoare importantă, pentru că sfântul a avut un rol memorabil pentru religia noastră. Vezi ce trebuie să faci duminică pentru a-l cinsti pe marele Sfânt așa cum se cuvine.
Calendarul ortodox 2021 îl sărbătorește pe Sfântul Benedict. Sfântul Benedict s-a născut în Nursia, o provincie a Italiei, în anul 480 după Hristos. El provenea dintr-o familie extrem de bogată, dar mare iubitoare de Dumnezeu, care l-a determinat și pe el să fie la fel. El a primit tunderea în monahism de la monahul Roman.
El a vrut mereu să se roage și să fie aproape de Dumnezeu, motiv pentru care se retrage într-un munte stâncos unde va rămâne într-o peşteră timp peste trei ani.
Sfântul Benedict a avut harul de face minuni. Astfel, el a redat vederea multor orbi, a vindecat bolnavi cu boli extrem de grele, ba chiar a înviat din morți mai mulți oameni și a făcut exorcizări grele. Pentru toate acestea, oamenii l-au iubit și îl cinstesc acum așa cum se cuvine.
De exemplu, odată, Sfântul Benedict a văzut cu duhul că paharul cu vin care i se pusese înainte este otrăvit. Când l-a însemnat deasupra cu semnul sfintei cruci, paharul s-a spart în bucăţi.
Sfântul a construit 12 biserici și și-a prevestit moartea cu 6 zile înainte. În ziua morții, el a poruncit să i se deschidă groapa, a chemat obştea şi după ce a sfătuit-o şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.
Rugăciunea către Sfântul Benedict este una dintre cele mai puternice. Se spune că în această zi este bine să ne rugăm la marele Sfânt, care ne ascultă rugămințile în orice moment și este pregătit să ne ajute, fiind un mare iubitor de oameni. Cei care rostesc pe 14 martie rugăciunea Sfântului Benedict de Nursia vor avea parte de sănătate și liniște.
„O, Sfinte al lui Dumnezeu şi făcătorule de minuni Benedicte, cine va putea cu adevărat să spună ostenelile tale cele din toată viaţa ta? De aceea mai mult te-ai sârguit de a ascunde isprăvile cele duhovniceşti decât a le arăta. Ai urât slava lumii şi ai fugit de dânsa până ce Dumnezeu a binevoit a te descoperi şi la vreme a te pune în sfeşnicul Bisericii Sale spre folosul monahilor şi al tuturor creştinilor.
Cu multe daruri de la Dumnezeu ai fost împodobit şi ca un soare duhovnicesc în lume ai strălucit. Te-ai arătat desăvârşit în lucrarea tuturor faptelor bune şi prin pilda vieţii, mai mult decât prin vorbe, pe ucenicii tăi la calea mântuirii i-ai povăţuit. Tu, pe Dumnezeu din toată inima L-ai iubit şi, crucea ostenelilor şi a răbdării o ai dus până la sfârşit.
Aceasta înţelegând, noi nevrednicii, despre sfânta ta viaţă şi crezând că mare îndrăzneală ai către Prea Bunul Dumnezeu, venim cu rugăminte către tine, să te rogi, ca prin mila Domnului şi prin sfintele tale rugăciuni, să dobândim milă şi iertare în toată viaţa noastră, în vremea sfârşitului şi în ziua judecăţii de apoi. Amin.’