Connect with us
Calendar ortodox 15 ianuarie 2021. Cine a fost primul pustnic din toate timpurile

Spiritualitate

Calendar ortodox 15 ianuarie 2021. Cine a fost primul pustnic din toate timpurile

Calendar ortodox 15 ianuarie 2021. Cine a fost primul pustnic din toate timpurile. Vineri, 15 ianuarie 2021, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Cuvios Pavel Tebeul, considerat în istoria monahismului primul ascet care s-a retras în cele mai dinăuntru ale pustiei. Care a fost viața Sfântului Cuvios Pavel Tebeul.

Calendar ortodox 15 ianuarie 2021

Calendarul ortodox din 15 ianuarie 2021 vorbește despre Sfântul Cuvios Pavel Tebeul. Așa cum spuneam în deschiderea articolului, acesta este considerat în istoria monahismului fiind primul ascet care s-a retras în cele mai dinăuntru ale pustiei.

Toate informațiile care au apărut despre viața Sfântului Pavel Tebeul sunt datorită întâlnirii pe care acesta a avut-o cu Sfântul Antonie. Dumnezeu îi descoperă lui Antonie, după cinci ani de petrecere în rugăciune, că se află în pustie o persoană mai desăvârșită decât el.

Calendar ortodox 14 ianuarie 2021

Este important de reținut modul în care se adresează unul către altul în momentul în care se întâlnesc – Părintele Antonie a zis:

„Bucura-te Pavele, vasul alegerii si stalpul cel de foc, locuitorule al pustiei”, iar Pavel i-a raspuns: „Bine ai venit soare, care luminezi toata lumea, povatuitorule al celor ce se mantuiesc, gura lui Dumnezeu, care din pustie ai facut cetati si pe diavolul l-ai gonit dintr-insa”.

Sfântul Pavel Tebeul primea o jumătate de pâine, adusă de un corb

Se spune că timp de 70 de ani, Sfântul Pavel Tebeul a primit, în fiecare zi, o jumătate de pâine, adusă de un corb. În ziua întâlnirii sale cu Antonie, corbul a adus o pâine întreagă.

După ce Sfântul Pavel Tebeul a trecut la cele sfinte, Sfântul Antonie s-a întors la mănăstirea sa, luând cu el haina Sfântului Pavel cea împletita cu frunze de finic.

Sfântul Pavel ținea atât de mult la acea haină, încât o purta numai de două ori pe an. Prima dată o purta  la praznicul Sfintelor Paști, iar a doua oară o purta în ziua Cincizecimii.

Troparul Sfantului Pavel Tebeul

Locuitor pustiului si inger in trup si de minuni facator te-ai aratat, purtatorule de Dumnezeu, Parintele nostru Pavel. Si cu postul, cu privegherea, cu rugaciunea, ceresti daruri luand, vindeci pe cei bolnavi si sufletele celor ce alearga la tine cu credinta. Slava Celui ce ti-a dat tie putere, slava Celui ce te-a incununat pe tine, slava Celui ce lucreaza prin tine tuturor tamaduiri.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top