Connect with us

Spiritualitate

Calendar ortodox 15 iunie 2021. Ce este interzis și ce e recomandat să faci astăzi

Calendar ortodox 15 iunie 2021. Ce se face în zi de marți, ca să te ferești de ghinion. Din popor, există câteva tradiții, obiceiuri și superstiții pe care unii oameni încă le mai respectă. Acestea s-au perpetuat de-a lungul timpului, au căpătat diverse variațiuni, dar în fond, într-o oarecare măsură, sunt cunoscute de toată lumea.

Sfântul zilei în Calendarul ortodox de marți, 15 iunie 2021

Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe Sfântul Proroc Amos. Cărțile bisericești scriu că începutul prorocirii acestui Sfânt a fost pe vremea împăratului Iudeei Ozia, cel din Ierusalim, și în vremea împăratului lui Israel Ieroboam, cel din Samaria.

Amos i-a certat pe regele Ozia și pe preoții lui păgâni pentru închinarea la idoli și a întors poporul de la închinarea aceștia.

Troparul Sfântului Prooroc Amos

A proorocului Tău Amos pomenire, Doamne, prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

Condacul Sfântului Prooroc Amos

Curăţindu-ţi prin Duhul inima cea strălucitoare de lumină, Mărite Proorocule Amos, ai primit de sus harul proorociei şi la margini cu mare glas ai strigat: Acesta este Dumnezeul nostru şi nu se va adăuga altul către Dânsul.

Citește și: Calendar ortodox iunie 2021. Cele mai mari sărbători

Alți Sfinți pomeniți pe 15 iunie 2021: Sfântul Mucenic Dula, Soborul Preasfintei Stăpânei noastre Născătoare de Dumnezeu de la Maranachiu, Sfântul Mucenic Narsi, Sfântului Fortunat, Sfântul Apostol Ahaic, Sfântului Apostol Ștefan, Sfântul Mucenic Isihie, Cuviosul Ortisie și Sfânta Muceniță Gravs.

Tradiții, superstiții și obiceiuri care se țin marțea

Iată câteva tradiții, superstiții și obiceiuri legate de ziua de marți. Pentru bunul mers al treburilor în casă, gospodinele umplu borș în zi de marți, pentru că în felul acesta sigur o să se înăcrească. Munca la câmp se începe în zi de marți, nicidecum lunea. Marțea este considerată o zi blândă, potrivită pentru activități agricole care pot continua toată săptămână.

Pe de altă partea, se spune că marțea este zi rea pentru călătorii. Nu  se pleacă la drum în a doua zi de săptămână. Cine face asta se va întoarce acasă mâncând pământul.

Nu vă logodiți marțea, este zi considerată păguboasă.

Spălatul pe cap marțea aduce ghinion celui care face asta.

Femeia care se spală pe cap în zi de marți, rămâne fără bărbat. Se spune, din bătrâni, că acesta va muri.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top