Calendar ortodox 15 noiembrie 2020. Ce sfânt este sărbătorit astăzi. Începe Postul Nașterii Domnului

14.11.2020
Calendar ortodox 15 noiembrie 2020. Ce sfânt este sărbătorit astăzi. Începe Postul Nașterii Domnului

Calendar 15 noiembrie 2020. Este prima zi din Postul Nașterii Domnului. După Lăsatul Secului, care a fost sâmbătă, duminică, 15 noiembrie începe Postul Crăciunului. Acesta este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil. Din rânduielile bisericești aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Postul Crăciunului se încheie pe 24 decembrie.

Calendar ortodox 15 noiembrie 2020

Calendar 15 noiembrie 2020. Începe Postul Crăciunului, sau Postul Nașterii Domnului. Totodată, în această zi, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Paisie de la Neamț.

Este cunoscut și sub numele de Paisie Velicicovski. Este pomenit de Biserica Ortodoxă Română în fiecare an, la data de 15 noiembrie. S-a născut la 21 decembrie 1722, ca fiu al protopopului Ioan din Poltava, primind la botez numele Petru.

După ce a luat hotărârea de a se călugări, ajunge la mănăstirile Liubetk și Medvedovschi. Nemulțumit de viața de aici, ajunge la Lavra Pecerska din Kiev, unde devine rasofor. Împreună cu prietenul său Alexie, decide să plece în Țările Române.

Calendar ortodox 14 noiembrie 2020

Sfântul Paisie a trecut la cele veșnice în ziua de 15 noiembrie 1794, și a fost îngropat în Biserica mare a mănăstirii Neamț.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse l-a canonizat în 1988. În ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 20 iunie 1992, s-a hotărât generalizarea cultului Cuviosului Paisie de la Neamț și în Biserica noastră.

Troparul Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț

Apărătorule al dreptei credințe și lauda monahilor, Cuvioase Părinte Paisie, din pruncie iubind pe Hristos, ca un alt Avraam ai părăsit patria ta, în Muntele Athosului nevoindu-te; și, adunând ceată de ucenici, te-ai așezat în țara Moldovei cea binecuvântată și Mănăstirea Neamțului rai pământesc ai făcut-o. Pentru aceasta, împreună cu îngerii, nu înceta a te ruga lui Dumnezeu pentru sufletele noastre.

Articolul continua dupa publicitate

Condacul Sfântului Cuvios Paisie

Pe Cuviosul Paisie de la Neamț, vasul cel ales al Duhului Sfânt, pe părintele Filocaliei românești și dascălul cel cu mulți ucenici, care a hrănit pe toți cu învățăturile Sfintelor Evanghelii, înnoind multe mănăstiri, să-l lăudăm astăzi după cuviință, cântându-i împreună cu cetele cerești: Bucură-te, Cuvioase Părinte Paisie, lauda Moldovei și cununa Cuvioșilor!