Connect with us

Spiritualitate

Calendar ortodox 16 aprilie 2021. Ce femei își sărbătoresc ziua de nume

După ce pe 15 aprilie credincioșii i-au sărbătorit pe Sfinții Aristarh, Pud şi Trofim, pe 16 aprilie sunt sărbătorite Sfintele Irina, Agapi şi Hionia. Cele trei sfinte au avut un rol important pentru religia noastră, conform calendarului ortodox. Tot în această zi mai sunt prăznuiți și sfinții: Felix episcopul, Ianuarie preotul, Furtunat, Septemiu, Mihail Vurliotul, Leonid, Harisa, Nichi, Galini, Calida, Nunehia, Vasilisa şi Teodora.

Sfintele zilei de 16 aprilie

La data de 16 aprilie le sărbătorim pe Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina, care erau surori și locuiau în cetatea Aquileia. Ele au trăit în vremea împăratului Dioclețian. Acesta a fost cel care a poruncit uciderea părintelui Hrisogon.

Dumnezeu i s-a arătat în vis lui Zoii, un preot bătrân, căruia i-a spus unde se afla trupul neînsuflețit al lui Hrisogon. Aflând, acesta a mers și l-a înmormântat după rânduială. La o lună de la moartea sa, Sfântul Hrisogon i s-a arătat în vis lui Zoii și i-a spus că după nouă zile, cele trei surori ale sale, fecioare, Agapi, Hionia și Irina, vor fi omorâte ca martire. Mai mult, și el va fi ucis.

Așa s-a și întâmplat, Zoii a murit, iar surorile lui au refuzat să se închine idolilor. Din acest motiv, au fost trimise la închisoare și torturate. Văzând că tot nu renunță la iubirea lui față de Dumnezeu, cele două surori mai mari au fost arse de vii.

Pe Irina au ținut-o vie pentru a o distruge, însă îngerii lui Dumnezeu au avut grijă de ea și au protejat-o. Au dus pe un deal, la care soldații nu puteau ajunge. În final, au ucis-o cu arcul.

Rugăciunea zilei de 16 aprilie

Citește această rugăciune ori de câte ori ai nevoie de ajutor. La data de 16 aprilie, roagă-te la cele trei fecioare pentru a trimite asupra ta harul cu care ele au fost înzestrate și puterea de a iubi pe Domnul cu toată ființa ta, așa cum și ele au făcut.

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top