Calendar Ortodox 17 februarie 2021. Cine a fost Sfântul Teodor Tiron și ce minuni a făcut acesta

16.02.2021
Calendar Ortodox 17 februarie 2021. Cine a fost Sfântul Teodor Tiron și ce minuni a făcut acesta

Calendarul ortodox  din 17 februarie 2021 îl cinstește pe Sfântul Teodor Tiron care a dobândit cununa mucenicească în anul 306, în timpul persecuției pornite împotriva creștinilor de către împărații Maximiam și Maximus. În fiecare an, Biserica Ortodoxă Română îl pomenește pe Sfântul Teodor Tiron, iar creștinii merg la biserică, aprind o lumânare și se roagă.

Calendar ortodox 17 februarie 2021. Cine a fost Sfântul Teodor Tiron

Sfântul Teodor Tiron este cinstit de Biserica Ortodoxă în ziua de 17 februarie. El a dobândit cununa mucenicească în anul 306, în timpul persecuției pornite împotriva creștinilor de către împărații Maximian și Maximus.

Imediat după ce Teodor a intrat în armata romană, și izbucnind în orașul Amasia persecuția contra creștinilor, acesta nu a dorit să ascundă faptul că este creștin. Pentru acest motiv, a fost închis în temniță, fiind lăsat să moară din lipsa apei și a hranei.

Se spune că Mântuitorul i S-a arătat acestui Sfânt în temniță și i-a spus să nu se teamă. Tot atunci i s-au arătat Sfântului Teodor mai mulți îngeri, fapt care i-a înspăimântat pe ostașii care păzeau temnița.

„Nu te teme, Teodore, caci Eu sunt cu tine; de hrana cea trupeasca si de bautura cea pamanteasca de acum nici sa nu te mai atingi, caci cu Mine vei fi in imparatia Mea cea cereasca si vesnica”.

După toate astea, Sfântul Teodor a trecut la Domnul, fiind aruncat în foc.

Ce minune a săvârșit Sfântul Teodor încât a ajuns să fie sărbătorit în calendarul ortodox

O minune a Sfântului Teodor este amintită de Sinaxar, fiind petrecută în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363).

Cel din urmă dorea să-i batjocorească pe creștini, și a dat ordin guvernatorului orașului Constantinopol să stropească toate proviziile din piețele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare.

Citește Rugăciunea celor 9 marți

Se spune că Sfântul Teodor Tiron i-a apărut în vis Arhiepiscopului Eudoxie, și i-a poruncit acestuia sa-i anunțe pe creștini să nu cumpere nimeni nimic din piață, ci să mănânce grâu fiert cu miere (coliva).

În amintirea acestei minuni, Biserica Ortodoxă sărbătorește anual pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, în prima sâmbătă a Postului Mare, care este cunoscută și sub numele de Sâmbăta Sfântului Teodor, sau sâmbăta colivelor.