Connect with us
Calendar ortodox 17 septembrie. La mulți ani sărbătoritelor!

Spiritualitate

Calendar ortodox 17 septembrie. La mulți ani sărbătoritelor!

Calendar ortodox 17 septembrie. Această zi este una importantă, deoarece creștinii sărbătoresc o sfântă importantă, al cărei nume îl poartă numeroase românce. Astfel, Sfânta Muceniţă Sofia şi fiicele sale, Pistis, Elpis şi Agapis sunt prăznuite pe 17 septembrie. La mulți ani tuturor celor care poartă numele Sofia, considerat numele înțelepciunii!

Cine a fost Sfânta Sofia

Sfânta Muceniţă Sofia și fiicele sale, Pistis, Elpis și Agapis, au viețuit în Italia în timpul domniei lui Adrian (117-138). Ele erau creștine și făceau pe cât de mult voia Domnului, drept pentru care au fost denunțate împăratului Adrian. Împăratul le-a poruncit să aducă jertfă zeiței Artemis, însă acestea s-au opus cu înverșunare poruncii acestuia. Văzând încăpățânarea lor, împăratul a poruncit să fie omorâte doar fiicele, pentru ca mama lor să sufere mai mult când va rămâne singură. Fetele au fost martirizate în anul 137. Când au fost ucise, Pistis avea 12 ani, Elpis 10 ani și Agapis nouă ani.

Mama îndurerată și-a luat copilele și le-a îngropat pe un deal, în afara cetății. După trei zile de rugăciune la mormântul acestora, și-a dat duhul în mâinile Domnului din cauza durerii care o cuprinsese și nu îi mai dădea pace. Mormintele Sfintei Sofia și fiicelor sale au fost localizate pe drumul roman Via Aurelia. Deasupra acestor morminte s-a ridicat Biserica „Sfântul Mucenic Pangratie“. Din anul 1992, Sfânta Muceniţă Sofia este ocrotitoarea capitalei Bulgariei.

 Tot la 17 septembrie se mai face pomenirea:

-Sfintei Mucenițe Agatoclia;
-Sfinților Mucenici Maxim, Teodot și Asclipiodota;
-Sfintei Lucia și Mucenicului Geminian, fiul ei;
-Sfintei Mucenițe Teodota;
-Sfinților 100 de mucenici;
-Sfinților episcopi Pilevs și Nil și a celor 46 de mucenici din Palestina;
-Sfinților Mucenici Haralambie și Pandoleon;
-Sfinților Mucenici Iraclid și Miron, episcopii Tamasului (Cipru)

Troparul Sfintei Mucenițe Sofia și al fiicelor sale Pistis, Elpis și Agapis

„Mielușele cuvântătoare, prin mucenicie, v-ați adus Mielului și Păstorului, săvârșind călătoria cea către Hristos și credința păzind-o. Pentru aceea, cu suflet vesel astăzi săvârșind pomenirea voastră cea sfântă, minunatelor, pe Hristos Îl slăvim.”

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top