Calendar Ortodox 18 iunie 2020, mare sărbătoare joi. Este interzis de biserică să faci treburi casnice

18.06.2020
Calendar Ortodox 18 iunie 2020, mare sărbătoare joi. Este interzis de biserică să faci treburi casnice

Sărbătoare mare în Calendar Ortodox 18 iunie 2020. Astăzi este zi marcată cu cruce neagră în calendar, iar credincioșii sunt obligați de regulile bisericii să nu facă treburi casnice. Sfinții pomeniți astăzi sunt Sfintii Mucenici Leontie, Ipatie si Teodul.

Calendar Ortodox 18 iunie 2020 – Sărbătoare din 18 iunie 2020

Sfintii Mucenici Leontie, Ipatie si Teodul au luat mucenicia in anul 73, in vremea persecutiei impotriva crestinilor pornite de cezarul Adrian.

Leontie a fost comandant roman in orasul Tripoli din Fenicia. Cezarul Adrian, afland ca Leontie este crestin a trimis un detasament militar pentru a-l aresta.

Sfintii Mucenici Leontie, Ipatie si Teodul
Sfintii Mucenici Leontie, Ipatie si Teodul

Ipatie, conducatorul acestui detasament, s-a imbolnavit pe drum, oastea fiind nevoita sa se opreasca. Intr-o noapte lui Ipatie i s-a aratat un inger, zicandu-i: „Daca vrei sa te faci bine, atunci striga de trei ori cu glas mare, ridicandu-ti privirea spre cer: ‘Dumnezeule al lui Leontie, ajuta-mi mie!'”.

Ipatie a descoperit ostasilor vedenia si toti au strigat dupa cum spusese ingerul. Minunea insanatosirii lui Ipatie i-a uimit pe multi, dar mai ales un anume Teodul. Atunci Ipatie si Teodul au luat hotararea de a lua inainte celorlati pentru a-l gasi ei primii pe Leontie.

Ajungand, Leontie le-a grait lor despre credinta in Hristos astfel incat inimile lor s-au aprins de dragoste pentru Dumnezeu. In acel moment, un nor i-a umbrit din care s-a pogorat asupra lui Ipatie si Teodul o roua minunata. Acesta a fost Duhul Sfant Care a botezat sufletele lor. Tot atunci Leontie a grait catre ei astfel: „Intru Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.”